Afbeelding
Foto: Ronald Knapp

Matthäus Passion door Bachkoor Holland opnieuw in Delft

cultuur

DELFT - De Matthäus Passion - het beroemde oratorium van Johann Sebastian Bach - vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Mattheus.

Het Bachkoor Holland voert dit meesterwerk inmiddels ruim 30 jaar uit in samenwerking met het internationaal gerenommeerde Concertgebouw Kamerorkest.
Na de succesvolle uitvoeringen van 2018 in Delft brengt het Bachkoor Holland onder leiding van Gijs Leenaars het werk opnieuw naar de Nieuwe Kerk op Witte Donderdag 18 april (aanvang 19.30 uur) en Goede Vrijdag 20 april (aanvang 11.30 uur).

Tijdloos
Bachs Matthäus Passion is een tijdloos verhaal van lijden, verzoening en vergeving, van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering. Het behoort tot de machtigste en ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus.

Monumenten
Dit magistrale stuk is één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek. Het decor en de akoestiek van de Nieuwe Kerk in Delft, met het praalgraf van Willem van Oranje op de achtergrond, lijken te zijn gemaakt voor Bachs wonderschone meesterwerk

Gasten
In het bijzijn van diverse nationale en internationale gasten van het gezelschap wordt de Matthäus Passion op Witte Donderdag en Goede Vrijdag in volle glorie uitgevoerd door internationale solisten, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor.

Niveau
Het Bachkoor Holland wordt sinds de oprichting in 1921 geroemd om het bijzonder hoge niveau van zijn uitvoeringen, die zeer trouw zijn aan de originele partituren van Bach. Dirigent Gijs Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Hij dirigeert de Matthäus Passion jaarlijks met veel plezier vanuit een partituur die letterlijk met tape aan elkaar hangt.

Antwoorden
Ieder seizoen bekijkt hij het werk alsof hij het voor het eerst ziet waarbij hij zich dwingt tot 'gedachtenexperimenten'. Vaak komt hij weer uit bij vertrouwde antwoorden die het best passen bij zijn smaak, maar soms evolueert een deel duidelijk in een voor hem nieuwe richting.

Solisten
Solisten die zullen excelleren tijdens de opvoering van de Matthäus Passion 2019: Evangelist-Anders Dahlin, Christus-Niklaus Kost, Sopraan-Julia Neumann, Alt-Francine Vis, Tenor-Seil Kim, Bas-Halvor Melien.

Data en locaties
Witte Donderdag 18 april, 19.30 uur Nieuwe Kerk, Delft.
Goede Vrijdag 19 april, 11.30 u (deel 1) 14.30 uur (deel 2) Nieuwe Kerk, Delft.

Kaarten
Tickets: www.bachkoorholland.nl of bel met de Nationale Theaterkassa: 0900-9203 (0,45 euro per minuut).