Bij de sloop van de kerk zijn de staties zwaar beschadigd geraakt
Bij de sloop van de kerk zijn de staties zwaar beschadigd geraakt

Restauratie kruiswegstaties nadert voltooiing

cultuur

DELFT - De restauratie van de acht overgebleven kruiswegstaties (het lijdensverhaal van Christus) die gered zijn bij de sloop van de St. Hippolytuskerk aan de Voorstaat in 1973 is bijna afgerond.

Nog een maand en dan zal de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft de acht afbeeldingen opgeleverd krijgen door het Delftse restauratiebedrijf Hoogduin Papierrestauratoren.

Zoektocht
Voorzitter Wim van Leeuwen is zeer in zijn nopjes: "De restauratie is een boeiende zoektocht geweest naar een optimaal resultaat. De papieren staties van 3,80 lang en 2,80 hoog moesten eerst van het 100 jaar oude jute worden losgemaakt en na restauratie zijn de staties opnieuw gedoekt. Gaten die in de afbeeldingen zijn gekomen door de draglines bij de sloop moesten weer gedicht worden. Zwaar beschadigde randen werden met speciaal Japans papier opgetuigd. De gaten en aanvullingen werden enigszins bijgetekend, maar omdat niet bekend is wat de ontwerper Herman Veldhuis op die plekken getekend heeft wordt er geen tekening nagebootst."

Stoomcabine
Om de papieren staties opnieuw te doeken ontwikkelde de firma Hoogduin een aparte stoomcabine om de staties zo vochtig te krijgen dat er geen problemen zouden optreden bij het opnieuw lijmen op het nieuwe canvas. De eerste statie is ondertussen in de Oude Kerk in een frame geplaatst om te kijken hoe dit alles zich houdt.

Openingstentoonstelling
Als eind februari de staties worden opgeleverd begint de stichting in samenwerking met het hoofd van de Oude- en Nieuwe Kerk Wilco Blaak aan de opbouw van de openingstentoonstelling. De afbeeldingen komen 1,30 m van de vloer zodat de bovenkant op bijna 4 meter hoogte zit. Dit vergt het nodige in het kader van stabiliteit.

Schetsen
Bij de familie van Herman Veldhuis zijn nog een aantal schetsen gevonden van de ontwerpen van de staties. Deze schetsen worden ook in de tentoonstelling getoond waardoor te zien is wat de eerste ideeën waren en wat ervan geworden is.

Gouda
Omdat de eerste zeven staties ontbreken, deze zijn bij de restauratie van de kerk in de jaren 1960-1968 verloren gegaan, komen er staties uit de St. Jan uit Gouda. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hij heeft er ruim een jaar aan gewerkt en zijn modern figuratief.

Beelden
Tot slot zal Ria van Oosten, een bekend Delftse kunstenaar beelden tonen die bij de betreffende staties passen. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 6 april tot en met 31 oktober in de Oude Kerk te zien.

Boek
Op dit moment wordt ook gewerkt aan een boek over de staties van Herman Veldhuis. Naast de geschiedenis van de staties vanaf 1912 wordt ook de ontwerper Herman Veldhuis belicht evenals de stijl van de staties in Jugendstil/Art Nouveau, uiteraard met veel foto's en tekeningen.

Voor meer informatie of voor intekening voor het boek gelieve te mailen naar: skeddelft@gmail.com

Secretariaat SKED: G.L. Lansbergen, Buitenwatersloot 336, 2614 GR Delft. Tel. : 015-2144366.