Caravaggio schilderde heel waarheidsgetrouw, dus ook vieze voeten
Caravaggio schilderde heel waarheidsgetrouw, dus ook vieze voeten

Lezing over Caravaggio bij Het Meisjeshuis

cultuur

DELFT - De schilderkunst van Caravaggio (1571-1610) maakte in zijn tijd een verpletterende indruk op collega's en opdrachtgevers - en doet dat nog steeds op heel veel mensen.

De personages op zijn schilderijen zijn naar het leven geschilderd en dus toont Caravaggio ons mannen met vieze voeten en rouwrandjes onder hun nagels. Ook zijn 'chiaroscuro', het werken met licht en schaduw, deed Caravaggio zo fantastisch dat velen hem navolgden.

Hemels
Caravaggio schilderde veelal met aardse kleuren, ook als het hemelse onderwerpen betrof. Hij schilderde doorgaans halffiguren, over het hele doek, waardoor de voorstelling heel dicht bij ons komt en we die als het ware mee beleven. Zijn voorstellingen zijn 'naar de natuur', zeer realistisch geschilderd.
Over Caravaggio en de Caravaggisten houdt kunsthistorica Josée Claassen op zaterdag 16 februari aanstaande vanaf 15.00 uur een prachtige lezing in het Meisjeshuis aan het Oude Delft 112. Daarin vertelt zij niet alleen over Caravaggio en zijn navolgers, maar brengt zij ook het Rome uit die tijd tot leven en laat zij veel mooie afbeeldingen zien.
De lezing duurt twee maal drie kwartier, met een korte pauze. U hoort daarbij, zoals altijd, passende muziek, waar onder muziek die Caravaggio op een van schilderijen in notenschrift weergaf.

De lezing 'Caravaggio's vieze voeten' sluit aan op de tentoonstelling die nu in het Centraal Museum in Utrecht te zien is.
Toegangsprijs:15 euro. Meer informatie en reserveren: www.imagomusica.nl/nieuws.

!