Danseres Heather Ware en cellist Jakob Koranyi. Hun programma Reapproaching Bach is te zien op zondag 5 augustus in De Sigarenfabriek.
Danseres Heather Ware en cellist Jakob Koranyi. Hun programma Reapproaching Bach is te zien op zondag 5 augustus in De Sigarenfabriek.

Op zoek naar liefde tijdens het Delft Chamber Music Festival

cultuur

Het onvervulde verlangen staat centraal bij het Openingsconcert van de 22e editie van het Delft Chamber Music Festival op donderdag 26 juli aanstaande. Na het Orlandofestival is het Delft Chamber Music Festival het oudste kamermuziekfestival in Nederland. Het festival vindt plaats van 26 juli tot en met 5 augustus 2018. Het motto voor deze editie van het festival is: Jij en ik.

Artistiek leider en violiste LizaFerschtman heeft de klassieke wereldtop in Delft uitgenodigd om tien dagen lang, samen met haar, op zoek te gaan naar de diverse vormen van liefde in de muziek en daar buiten. Naast klassieke muziek staan er ook twee dansproducties op het programma waarbij klassieke muziek is geïntegreerd in moderne dans.

Onvervuld verlangen
De musici die tijdens het Openingsconcert in de Van der Mandelezaal spelen duiken in de vaak heerlijke pijn van het onvervulde verlangen. Goethe zei niet voor niets: "de enige echte liefde is de onmogelijke liefde''. En veel componisten die op deze avond te horen zijn, zoals Beethoven, Scriabin en Berg dachten daar hetzelfde over. Liza Ferschtman heeft voor dit concert een groot ensemble samengesteld met onder anderen tenor Peter Gijsbertsen, altviolist Dana Zemtsov, pianist Aleksandar Madžar, cellist Kyril Zlotnikov fagottist Alban Wesley en sopraan Ruth Ziesak.

Verruimde blik
Het Delft Chamber Music Festival heeft in de loop der jaren steeds meer haar creatieve blik verruimd naar andere kunstvormen - zoals literatuur en toneel - die regelmatig onderdeel zijn van de klassieke muziekpraktijk tijdens het festival. In deze editie staan twee dansvoorstellingen op het programma. In Reapproaching Bach (5 augustus) vinden cellist Jakob Koranyi en danseres Heather Ware elkaar in hun gezamenlijke liefde voor de Cellosuites van Bach. En tijdens de Night at the Museum op donderdag 2 augustus is naast Liza Ferschtman en het Doric String Quartet het Tilburgse dansgezelschap LucyONES present.

Uniek programma
Het Delft Chamber Music Festival, heeft dankzij de hoge kwaliteit van de concerten en de zomerse, intieme setting, een belangrijke plek verworven binnen het Nederlandse festivallandschap. De jaarlijks wisselende thema's zorgen steeds voor unieke programma's. Om iedere Delftenaar en bezoeker aan de stad te laten genieten van het festival is er dit jaar ook weer het gratis toegankelijk Dille & Kamille Marktconcert (27 juli) met onder meer Calefax en musici die tijdens het festival optreden.

Artiesten
Bekende musici vanuit de hele wereld maken hun opwachting tijdens festival, zoals cellist Julian Steckel, violiste Tianwa Yang, pianist Roman Rabinovich en de zangeressen Ruth Ziesak en Katrien Baerts. Ook oude bekenden zoals Malin Broman, Elina Vähälä, Jennifer Stumm en Lilli Maijala keren terug in Delft. In tien dagen tijd vinden meer dan twintig concerten plaats in en rond de historische binnenstad van Delft. Het merendeel van de concerten vindt plaats in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft. Maar het Delft Chamber Music Festival strijkt ook neer in de gemeente Midden-Delfland tijdens de Stoelendansconcerten. Kijk voor meer informatie over het Delft Chamber Music Festival op www.delftmusicfestival.nl