Gerben van Maurik speelt in de Maria van Jessekerk.
Gerben van Maurik speelt in de Maria van Jessekerk. Foto: PR

Orgelconcerten komend weekend

cultuur

Op 8 juli om 15.00 uur verzorgt gastorganist Gerben Mourik een orgelconcert op het historische Maarschalkerweerd- orgel van de Maria van Jessekerk. Hij is de vaste organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater en stadsorganist in die plaats.

Gerben speelt werken van de Franse componisten Vierne, Albert Alain, Tournemire laten horen. Tevens een transcriptie van het Allegretto van Johannes Brahms en een werk van de Nederlander Jan Bonefaas - de Adagio & Toccata uit zijn Symfonie II. Van Mourik start met een improvisatie, een Scherzo en hij zal ook het concert afsluiten met een improvisatie gebaseerd op 3 gregoriaanse thema's. Van Mourik staat in Nederland bekend om zijn formidabele improvisatiekunst. Het spel van Gerben Mourik is te volgen op groot beeldscherm. Het concert is vrij toegankelijk, wel is er een collecte na afloop. Ook is het na afloop mogelijk om de organist te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Het volledige programma en informatie over orgel en orgelconcerten is te vinden op de website www.veenswijkorgel.nl.

Remonstrantse Kerk
In de orgelserie van Jan J. van den Berg in de Remonstrantse Kerk is het op zaterdag 7 juli de beurt aan twee van zijn talentvolle leerlingen. Hans Kameraad speelt een aantal koraalbewerkingen van J.S. Bach, te weten:
Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ
Liebsten Jesu wir sind hier
Erbarme dich, mein Gott
Daarnaast speelt hij een improvisatie over een psalm.

Paul Groenewegen speelt twee bewerkingen van Feike Asma over Psalm 77. Vervolgens speelt hij delen uit de eerste Symfonie van Charles-Marie Widor, namelijk:
Prélude
Alegretto
Adagio
De Remonstrantse Kerk is te vinden aan de Oude Delft 102. Aanvang 20.15 uur. Entree 6 euro.