Het programma van de Mooi Weer Spelen is gevarieerd en leuk voor jong en oud (Foto: Ingrid Koenen, studio IK)
Het programma van de Mooi Weer Spelen is gevarieerd en leuk voor jong en oud (Foto: Ingrid Koenen, studio IK) Foto: ingrid koenen

Laat je verrassen op Delfts straattheaterfestival Mooi Weer Spelen

cultuur

Van vrijdagavond 22 tot zondagmiddag 24 juni is op en rond de Delftse Markt alweer de dertigste editie van het gratis internationaal straattheaterfestival Mooi Weer Spelen. Laat je een weekend lang verrassen door straattheater, street comedy, bizarre mobielen, circus, luchtacrobatiek, magie, danstheater, steltenlopers, poppentheater en spectaculaire acts.

Hoogtepunten zijn onder meer de grote pleinvoorstelling 'Odyssee' aan het einde van de zaterdagavond en de bizarre slaceremonie 'Polynesische Vuurwerk' waarmee het festival wordt afgesloten op zondagmiddag, een voorstelling waarin publiek en kroppen sla een hoofdrol spelen. Mooi Weer Spelen wordt in festivalland en onder publiek en artiesten geroemd om de diversiteit en de kwaliteit van het programma, de intieme sfeer en het fijne, betrokken publiek. Laagdrempelige voorstellingen worden afgewisseld met spectaculaire acts en met poëtisch en absurdistisch straattheater voor de fijnproever.

Vrijdagavond
Vanaf vrijdagavond zijn er voorstellingen op en rond de Markt. Vrijdagvond is de 'kampvuuravond' van Mooi Weer Spelen. Er is dan veel muziek en dans. Dance Company The Kitchen danst 'Urban Castaway', het aanstormend jonge talent Amira Rawi danst haar nieuwe solo 'Nadia' en uit de Delftse wijk Buitenhof komen de jonge dansers van Buitenhof Dance Crew. Verder kun je onder meer genieten van prachtige liedjesprogramma's van Oh, Everything! en Stefka.

Zaterdagavond
Op zaterdagavond is het traditionele zaterdagavondspektakel terug. Theater Gajes is nog één van de weinige Nederlandse gezelschappen dat grote pleinvoorstellingen brengt. In zijn spektakel 'Odyssee' komen de avonturen van de mythologische Odysseus op zee met godinnen, heksen en reuzen tot leven met vuurwerk en met wonderlijke voertuigen en acteurs op stelten die dwars door het publiek gaan. Op zaterdagmiddag kom je onder meer voor mobiele acts in de Klis, street comedy van de Flying Dutchmen, de kinderclowns Flits en Lampie, dans van The Kitchen, de circusspeelplaats van CircusKabel en voor veel meer.

Zondagmiddag
Als elk jaar ligt het zwaartepunt van Mooi Weer Spelen op de zondagmiddag. Dan spelen op de Markt meerdere voorstellingen uit binnen- en buitenland tegelijkertijd. Hilarisch is het Franse gezelschap Super Super. In hun voorstelling 'Plouf et Replouf' gaan twee mannelijke zwemmers synchroon zwemmen in een klein opblaasbadje. Ook uit Frankrijk is de rauwpoëtische voorstelling 'Essai Neo Romantique' van 100 Issues. Beide voorstellingen beleven in Delft hun Nederlands première.

Nachtvoorstelling
Ook de nieuwste voorstelling van HipSick Unusual Theatre gaat op Mooi Weer Spelen in première. 's Nachts om 00:15 is in de VAK, Westvest 9 te Delft, van het Rotterdamse gezelschap de surrealistische club-performance 'Puppies for SALE' te beleven, een mix van performance, dans en theater. Het hele weekend kun je genieten van de Flying Dutchmen, het duo is dit jaar de huisartiest bij Mooi Weer Spelen. Dit onverwoestbare komische duo won in 1991 de publieksprijs van Mooi Weer Spelen en reist nog steeds met hun jongleer- en éénwielershow de wereld over. In het kader van dertig keer MWS, is het duo terug. Ook Ruut van Hooft treedt op in het kader van dertigste Mooi Weer Spelen. Deze Delftse clown was indertijd één van de oprichters van Mooi Weer Spelen.

Met de Hoed
Zwervend over de Delftse grachten en in de winkelstraten kom je op zaterdag- en zondagmiddag mobiele acts tegen en zie je jonge artiesten en nieuwe acts optreden 'met de hoed'. Deze artiesten leven van wat het publiek in hun hoed of in hun gitaarkoffer gooit. En verder zijn er altijd nog de heerlijke terrasjes in de prachtige historische binnenstad. Laat anderen alles bezoeken, ze vertellen je wel wat je gemist hebt. Jij geniet van de acts en de magische machines die langs je tafel komen en van de lachsalvo's en het applaus van de optredens verderop. Mocht het onverhoopt geen mooi weer worden, dan spélen we mooi weer.

Oproep
De organisatie zoekt gekke, vrolijke, poëtische en of muzikale acts die tijdens Mooi Weer Spelen willen komen optreden in winkelgebied De Klis, vlak naast de Markt. Je mag 'met de hoed rondgaan'. Muziek, stelten, living statues, acrobatiek, comedy en of dans, alles is welkom, zolang de straten niet worden geblokkeerd.

Mooi Weer Spelen wordt onder meer mogelijk gemaakt door Gemeente Delft, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ondernemersfonds Delft, Delft.Business, winkeliersvereniging De Klis en Delft Blue Sunday.
Bezoek website www.mooiweerspelen.nl voor het programma.