<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Een medaillon van zuiver bijenwas. (Foto: PR)
Een medaillon van zuiver bijenwas. (Foto: PR)

Opening tentoonstelling kerkelijk erfgoed

  cultuur

Zaterdag 17 maart opent de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft een nieuwe tentoonstelling met als titel "Op weg naar Pasen". De tentoonstelling toont Delfts kerkelijke voorwerpen die een relatie hebben met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen.

Er zijn enige unieke stukken. Zo is er een medaillon van zuivere bijenwas. Er op gedrukt zie je Christus in de afbeelding van het Lam Gods, met het kruis van Goede Vrijdag en het Vaandel van de overwinning van Pasen. Bijzonder? Ja, het is in 1994 opgegraven door Archeologie Delft op het Doelenplein waar tot 1572 het Maria Magdalenaklooster stond. Uit de inscriptie blijkt dat de zegel is uitgegeven in het eerste Pausjaar van Paus Innocentius VIII, dat was tussen augustus 1484 en augustus 1485. Het voor Nederland bijzondere zegel moet in 1485 door een Nederlandse non in Rome zijn gemaakt en mee naar Delft zijn genomen. Zo'n kleinood was zo bijzonder dat het als bijgift in het graf werd meegegeven.

Doek van Veronica
Twee andere bijzondere voorwerpen is een 17de eeuws schilderij van de verrijzenis van Christus uit het graf en een schilderij van het doek van Veronica die tijdens de kruisweg van Christus door Jeruzalem het gezicht van Jezus afneemt waarna de afdruk van Zijn Gezicht op het doek achterblijft.

Betekenis
Voorafgaand aan de opening is er een inleiding door Pastoor Dick Verbakel, van de Maria van Jessekerk, met als titel "De betekenis van het Kruis van Christus in de loop der traditie."
De bijeenkomst begint om 10.00 uur in de Maria van Jessekerk, Burgwal 20 in Delft. Koffie/thee staat vanaf 9.30 uur klaar. Na de inleiding en de toelichting op de tentoonstelling wordt deze rond 11.30 uur geopend en is verder die dag te bezichtigen. Toegang voor de bijeenkomst en de tentoonstelling is gratis.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>