Henk Molenaar en Trudy van der Wees. www.henkmolenaar-art.nl(Tekst & Foto: Silvija van Dalen)
Henk Molenaar en Trudy van der Wees. www.henkmolenaar-art.nl(Tekst & Foto: Silvija van Dalen)

Henk Molenaar

cultuur

Henk Molenaar (1933) is een bekende en veelzijdige Delftse kunstenaar. Tot eind van deze maand exposeert hij schilderijen in Historisch Joris.

1. Waarom wilde u in Historisch Joris gefotografeerd worden?
Ik hou van intieme plekken zoals deze. Ik heb naast het Prinsenhof vaak in de Oostpoort geëxposeerd. Historisch Joris is een monument en onderdeel van de GGZ. Ik exposeer hier met mijn neef Gerard, die keramiek gemaakt heeft. Ons werk vult elkaar goed aan.

2. Schildert u nog steeds?
Ik ben van origine een tekenaar. Ik maak ook etsen, tekeningen, aquarellen. Nu staat het op een lager pitje. Anderhalf jaar geleden heb ik nog het grote gebouw van de Faculteit Bouwkunde getekend.

3. Wat inspireert u?
Het water, de zee. Ik ben een echte zeeschilder. Bijvoorbeeld in Portugal, Cyprus, Frankrijk of aan de Zwarte Zee. Het licht is overal anders. Aan de Zwarte Zee ben ik niet van het strand afgekomen. Voor die tijd was het vaak architectuur in de stad.

4. Hoe komen de collecties tot stand?
Ik ben altijd bezig met het proces, maar mijn vrouw is meer bezig met het naar buiten brengen. We hebben ook wel eens wat samen gedaan, zoals Een roos is een roos in het Prinsenhof. Ik heb verschillende rozen geschilderd en mijn vrouw maakte er gedichtjes bij.

5. Zit het kunstenaarschap in de familie?
Ja, mijn zus kon ook mooi tekenen en sommige kinderen kunnen goed tekenen. De familie is ook muzikaal. En mijn grootvader kon heel mooi ambachtelijk schilderen op glas. Ik ben wel de enige die er zijn professie van heeft gemaakt.

6. Op welk werk bent u het meest trots?
Niet echt één werk, maar meer algemeen op wat het schilderen inhoudt. Dat je de verf gaat inschakelen voor wat je wil. De leukste tentoonstelling vond ik Op Hodenpijl in Schipluiden, waar mensen enthousiast op reageerden, en Een roos is een roos in het Prinsenhof.

7. Wanneer begon u met schilderen?
Van kleins af aan heb ik al getekend. Dat waren vooral realistische werken, zoals bloemen. Dan ging ik buiten schilderen, net als tijdens mijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag.

8. Bent u altijd zelfstandig kunstenaar geweest?
Na mijn opleiding werkte ik als schilder bij de Porceleyne Fles, maar dat vond ik niet leuk. Een dag voor mijn trouwen was daar mijn laatste werkdag.

9. Heeft u een voorkeur voor een techniek?
Sommige kunstenaars gaan de diepte in, maar ik ben juist meer in de breedte gaan werken. Ik heb niet echt een voorkeur, maar heb zo mijn periodes gehad. Ik begon ook realistisch en ben steeds abstracter gaan werken.

10. Als ik burgemeester van Delft was...
dan zou ik naar de tentoonstelling gaan. Maar zij doet het goed en heeft geen advies van mij nodig.