Joost Konings, één van de kunstenaars van Kadmium.
Joost Konings, één van de kunstenaars van Kadmium.

De Kunstenaars van Kadmium #20

cultuur

In de rubriek 'De Kunstenaars van Kadmium' wordt op deze website om de week een andere kunstenaar belicht. Deze week deel 20, met Joost Konings.


Naam: Joost Konings
Discipline: Schilderen (olieverf, airbrush en graffiti)
Atelier: Bacinol 2, Hooikade 13
Website: www.atelierkonings.nl
Facebookpagina:  https://www.facebook.com/joost.konings.7

Na de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid heft Joost Konings de Amsterdamse Academie voor Beeldende vorming gevolgd. "Dat is nu de Hogeschool voor de kunsten, hier zat een 1e graads bevoegdheid tekenen en kunstgeschiedenis aan vast", legt hij uit

"Uiteraard startte ik in het onderwijs, waar ik 16 jaar met veel passie en plezier heb gewerkt. Daarnaast had ik veel schilderopdrachten en begeleidde ik jongeren en buurtbewoners met het maken van kunstwerken. Ik exposeerde mijn schilderijen en tekeningen in heel Nederland. In 2013 heb ik ontslag genomen als docent en huurde ik een atelier. Eerst in Den Haag en later in Delft, waar ik ook woon."

"Ik schilder vooral met olieverf en dat combineer ik met elementen airbrush, dat laatste lijkt een beetje op graffiti. Na de kunstacademie werkte ik vooral met veel kleur en geabstraheerde vormen, in de loop van de jaren werd mijn werk steeds realistischer en gebruikte ik minder felle kleuren. De onderwerpen van mijn werk hebben altijd met mensen te maken en hun beslommeringen. Vaak ook met een socialen en politieke lading. Ik combineer diverse foto's die ik maak samen met krantenberichten en print screens van de televisie. Die combinatie van beelden wordt dus een nieuw samenspel en verteld dan weer een nieuw verhaal. Dit verhaal mag voor iedereen anders zijn. Vooral het thema van de vluchtelingen is iets waar ik mij erg mee bezig hou."

"Naast het schilderen in mijn atelier trok het onderwijs ook nog steeds vandaar dat ik regelmatig workshops geef aan groepen, jongeren en volwassenen. Een van die workshops is bodypaint waar ik mij vanaf 1995 ook mee bezig hield. Het werken met mensen is iets wat ik erg graag doe. Al een aantal jaar doe ik mee met bodypaint wedstrijden in airbrush en spons en penseel. Al twee jaar achter elkaar ben ik Noord Nederlands bodypaint kampioen in airbrush. Dit jaar doe ik mee met de Belgische kampioenschappen."

Momenteel geeft hij één dag in de week les op het ROC Allround grimeur. "Mijn studenten krijgen kunstgeschiedenis, bodypaint, tekenen en airbrush les van mij. Regelmatig kom ik oud studenten tegen bij filmopnames en in het theater. Naast het schilderen wat mijn passie is ben ik ook voorzitter van de Delftse kunstenaars stichting en maak ik een aantal keer per jaar een tentoonstelling in Kadmium. Dit is onze tentoonstellingsruimte in het hartje van cultureel Delft."

Sinds 2004 is hij verbonden aan Kadmium.