Liza Ferschtman is artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, maar doet als violist ook mee aan meerdere concerten. (foto: Ronald Knapp)
Liza Ferschtman is artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, maar doet als violist ook mee aan meerdere concerten. (foto: Ronald Knapp) Foto: Ronald Knapp

Delft Chamber Music Festival: muzikaal feestje voor iedereen

cultuur

DELFT - Het Delft Chamber Music Festival komt er weer aan. Het evenement trekt al jaren bezoekers uit binnen- en buitenland. Artistiek leider Liza Ferschtman hoopt dat ook veel Delftenaren naar het festival komen.

Het Delft Chamber Music Festival is dit jaar van 27 juli tot en met 6 augustus. Tijdens dit festival komt de absolute wereldtop van de klassieke muziek naar Delft om publiek hier te trakteren op hun kunsten. Iets voor de culturele elite? Absoluut niet, vindt Liza Ferschtman. Het Delft Chamber Music Festival is wel degelijk laagdrempelig, geeft ze aan. "Er zijn vele instapmogelijkheden", zegt ze. "Het meest laagdrempelig is wel het gratis toegankelijke Dille & Kamille Marktconcert op de Markt, waar iedereen vrijdag 27 juli van harte welkom is. Er zijn maar weinig concerten met een mooiere achtergrond. Dat wordt echt een feestje."

De concerten in bijvoorbeeld Museum Prinsenhof Delft hebben een iets ander karakter, weet Ferschtman. "Maar waar moet je als bezoeker bang voor zijn? Wat is het ergste dat je kan overkomen? Mensen zeggen weleens dat ze te weinig van klassieke muziek weten om naar zo'n concert te komen. Dat geeft niets. Per avond zie je zoveel verschillende combinaties. Dan weer een kwartet, dan weer slagwerk, dan weer een zangeres. Heel gevarieerd. Ja, soms zit er iets bij dat je wellicht niets vindt. Maar je zult juist ook positief verrast worden door muziek die je erg mooi blijkt te vinden."

Thema van de 21ste editie van het festival is 'Echt waar?'. "Als je erover nadenkt, is niets zo subjectief als waarheid", legt Ferschtman uit. "Dat gaan we samen met bezoekers onderzoeken." Dat gebeurt onder meer tijdens twee bijzondere avonden bij Lijm & Cultuur, op 27 juli en 5 augustus. Hier staat dan de Russische revolutie van 1917 centraal. "Prachtige muziek wordt dan omlijst met bewegende filmbeelden en foto's uit die tijd, die zoveel teweeg bracht." Bijzonder wordt ook het optreden van het vocaal ensemble Graindelavoix, die in de Oude Kerk muziek uit de zestiende eeuw ten gehore gaan brengen. "Een primeur voor Nederland", weet Ferschtman. Met verschillende concerten en een meespeelvoorstelling worden ook kinderen bij het festival betrokken.

Liza Ferschtman is naast artistiek leider ook een begenadigd violist. Verder is ze tijdens het festival een gastvrouw die de bezoekers een warm welkom geeft en overal haar gezicht laat zien. In de maanden en zelfs jaren ervoor is ze druk met het boeken van muzikanten. Hoe ze erin slaagt de wereldtop naar Delft te halen? "Dat heeft meerdere redenen", legt ze uit. "Allereerst is er de mond-tot-mond-reclame onder de musici. Mijn voorgangster heeft de stad Delft ooit uitgekozen om dit festival te organiseren. In de eerste tien jaar heeft ze een perfecte basis gelegd die nog steeds voor een groot deel het succes van het festival bepaalt. Vanwege de schoonheid van de zalen waar de concerten zijn en de sfeer van de stad. Het is mijn taak te zorgen dat er muziek wordt geprogrammeerd die voor de musici een uitdaging vormen. En als ik ze vraag voor dit festival naar Delft te komen, staan ze te trappelen." Ze is er vaak vroeg bij. "Sommigen moet ik al twee jaar van te voren boeken. Maar ik heb een groot netwerk. We betalen niet heel veel. We bieden ze een leuk hotel, lekker eten en een geweldige sfeer. Onze reputatie snelt ons vooruit."
Kijk voor nog veel meer informatie over het programma, de deelnemende musici en de kaartverkoop op www.delftmusicfestival.nl.