Allard Zoutendijk (links) vertelt wat hier van 15 tot en met 19 maart gaat gebeuren. Centraal Ed Hoogendijk, rechts Menno Rubbens. (foto: Jesper Neeleman)
Allard Zoutendijk (links) vertelt wat hier van 15 tot en met 19 maart gaat gebeuren. Centraal Ed Hoogendijk, rechts Menno Rubbens. (foto: Jesper Neeleman)

'Dit moet je hebben meegemaakt'

  cultuur

DELFT – Villa Arsenaal neemt van 15 tot en met 19 maart bezit van het Legermuseum. Iedereen kan dan in dit immense en historische gebouw een culturele en culinaire tijdreis maken.

De pers kreeg woensdag alvast een preview in het Armamentarium. Dat begon met een uitleg van initiatiefnemer en horecaman Ed Hoogendijk. Twee jaar terug organiseerde hij al eens een culturele, culinaire en theatrale avond: Aan Tafel bij Lambert. "Villa Arsenaal wordt Aan Tafel bij Lambert 2.0", kan hij alvast verklappen. Hij benaderde Antoinette Wijffels van Improve om aan te haken. "En één blik was genoeg." Ook Menno Rubbens, namens cepezed architecten betrokken bij de herontwikkeling van het pand, was al gauw enthousiast. "Dus staan we nu hier."

We lopen richting de ruimte waar de gasten van Villa Arsenaal, nadat ze in een groep van vijftig bezoekers op de kade zijn aangekomen, het pand betreden. "En dan begint de reis hier, in de leegte. De leegte van waaruit Delft ooit is ontstaan", vertelt Allard Zoutendijk van Lijm & Cultuur, die zich bezighoudt met het theatrale deel van avond. De rol van het water zal daarin een belangrijke aspect zijn, vertelt hij. Want Delft ontstond na het delven van grachten en Delftse waterexperts zijn overal ter wereld actief. Zie hier het bruggetje dat Villa Arsenaal graag slaat tussen verleden, heden en toekomst. Via een uit 1602 – het kan ook 1603 zijn – daterende trap, bereiken we de eerste verdieping. We gaan straks richting een 'enorm inspirerende' zolder. "Hier is nog nooit iemand geweest", vertelt Hoogendijk enthousiast. Ook wij komen er niet, want de deur blijkt op slot. Hoogendijk snelt naar beneden. Even later kunnen we toch naar binnen. "In deze omgeving gaat de nieuwe omgeving zich presenteren", vertelt Zoutendijk. "Delftse bedrijven die toonaangevend zijn", voegt Hoogendijk eraan toe.

Bezoekers betreden tijdens Villa Arsenaal vijf werelden, waar ze steeds iets zien, horen en/of beleven. En elke wereld gaat gepaard met een culinair hapje. Halverwege gaat iedereen aan tafel voor een hoofdgerecht. En wat bezoekers allemaal zullen beleven, is teveel om op te schrijven. Bovendien, zegt Hoogendijk: "Alles kan nog veranderen. Maar wat er ook verandert, het wordt alleen maar beter, beter, beter. Alle input is welkom."

Ed Hoogendijk sluit af met de woorden dat het Armamentarium, als het straks haar nieuwe bestemming krijgt, van binnen nooit meer hetzelfde zal zijn. "Cepezed gaat er iets prachtigs van maken. Iedereen heeft nog vijf dagen de kans om het pand te zien zoals het nu is." Ondertussen worden ze volop in de watten gelegd en vermaakt. "Dit moet je hebben meegemaakt." Zie voor meer informatie of reserveren de website www.villa-arsenaal.nl of mail naar info@villa-arsenaal.nl.

Meer berichten