Leo Quack genoot met volle teugen van de festiviteiten rondom Koningsdag.
Leo Quack genoot met volle teugen van de festiviteiten rondom Koningsdag. (Foto: Alphons de Wit)

Bij nacht en ontij

  Column

Om te beginnen wil ik even stilstaan bij Julie Neeleman. Zij, de dochter van de voormalig hoofdredacteur van deze krant Jesper en zijn vriendin Lonneke, is op 3-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat is het ergste wat je kan overkomen. Ik wens de familie alle sterkte bij het verwerken van dit verlies. Tijdens de begrafenis, die indrukwekkend en voor aanwezigen erg zwaar was, bleek dat er gelukkig veel aan ze wordt gedacht.
Het weer wordt weer mooier en dat merk je in de stad. Veel toeristen weten in combinatie met een bezoek aan de Keukenhof de stad te vinden en dat is mooi. Overigens ben ik onlangs door een tuinder uitgenodigd om die bloemenpracht daar te bewonderen. Het is voor iedereen, hoe oud je ook bent, de moeite waard om te gaan kijken. Op het veld naast het station hebben de tulpen ook vier maanden staan bloeien om zo mooi te worden, maar binnen vijf uur was het veld helemaal leeg!
Dan waren er de activiteiten rond Koningsdag en de avond eraan voorafgaand. Er werd groots uitgepakt in de stad en het weer zat enorm mee. Het was een groot succes. Mooi op een andere manier was de dodenherdenking op 4 mei. Steeds meer mensen tonen hun respect voor de gevallenen en ik vind het indrukwekkend dat er ruim zeventig jaar na dato steeds weer nieuwe verhalen naar boven komen.
Verder was afgelopen maand Record Store Day bij Velvet. Altijd leuk, al varieert de kwaliteit van de artiesten nogal eens. Een ander mooi feitje is dat het Nuna Solar Team Delft weer op de kaart heeft gezet met een geweldige nieuwe zonneboot. Ook de Openluchtbioscoop op de Markt van afgelopen maandag was, mede dankzij de weergoden, geweldig en de Golden Tenloop is elk jaar weer een groot Delfts feest. Het lijkt wel of het maximum aantal deelnemers ieder jaar sneller wordt bereikt.
Dan krijg ik verder de afgelopen tijd steeds vaker de vraag of ik niets kan doen aan het puntensysteem in de horeca. Dat kan niet, want er loopt een pilot van een jaar. Ik stel voor dat iedereen zich voorlopig netjes aan de regels houdt. Dan wordt vanzelf duidelijk dat de evenementen, bijvoorbeeld op zondagmiddag, een toevoeging zijn aan de sfeer in de stad. Zo'n systeem wordt geëvalueerd en hopelijk is men zo wijs om te besluiten dat twee feestjes per ondernemer per jaar niet wenselijk is.
Ten slotte wil ik een beroep doen op ondernemers. De gemeente doet veel voor wat betreft het ophalen van afval, maar zeker op avonden als op Koningsdag kun je, ook al is het laat en zwaar geweest, je straatje wel even schoonvegen. Als je openstaat voor de lusten, moet je ook de lasten dragen. Voor alles naar de gemeente wijzen, is daarbij te makkelijk.

Meer berichten
 
CustomHtml_1