Hoe wordt je het ideale raadslid? (Foto: Hans Buskes)
Hoe wordt je het ideale raadslid? (Foto: Hans Buskes)

Het ideale raadslid in een mindmap

Column

Op 21 maart kon iedereen op zijn of haar ideale raadslid stemmen. Wat het ideale raadslid is, is kennelijk voor iedereen anders, want anders hadden we wel met ons allen op dat ene ideale raadslid gestemd. 'Iedereen heeft andere idealen', stelt mindmapgoeroe Hans Buskes, 'maar stelt wel vergelijkbare criteria aan waar een ideaal raadslid aan moet voldoen.' Hij legt het uit in een mindmap.

En Hans: nog op je ideale raadslid gestemd, afgelopen woensdag?
"Ik mag het hopen! In feite is iedereen op wie is gestemd, in potentie een ideaal raadslid. Maar een ideaal raadslid zijn hangt niet af van of op je gestemd is, maar van hoe je opereert in de gemeenteraad."

Hoe opereert jouw ideale raadslid?
"Die is integer en weet wat er speelt. Zijn stem telt dan in de raad, ook bij z'n politieke opponenten. En hij is zichtbaar en communicatief, zorgt ervoor dat 'ie gezien en gehoord wordt - én begrepen. En is effectief en compromisbereid – hij weet voor zijn ideale stad voldoende medestanders te vinden die, desnoods tijdelijk, samen met je willen optrekken."

Staan deze kenmerken in het handboek Hoe word ik het ideale raadslid?
"Nee, ik heb mijn oor te luisteren gelegd bij anderen die op zoek zijn gegaan naar het ideale raadslid. Het Parool bijvoorbeeld, en WNL en de Volkskrant die regelmatig op zoek gaan naar het beste raadslid van Nederland. Het ideale raadslid is een verschilmaker, aldus het Parool. Je kunt als raadslid misschien wel het meest ideale Delft voor ogen hebben, als je anderen daarin niet mee weet te nemen, of niet met anderen voor een iets minder ideaal Delft wil gaan, maak je geen verschil. Je hebt misschien wel gelijk, maar je hebt vooral nul resultaat. Een ouwehoer zal het verschil niet maken, zoals het Parool dit artikel kopte."

Okay, we hebben nu een meetlat. Boter bij de vis: wie is op basis van deze kenmerken voor jou het ideale raadslid? En het minst ideale raadslid?
"Nou, afgelopen maandag hebben ondernemers Bart Smals nog gekozen tot beste raadslid. Daar is wat voor te zeggen. Als ondernemer weet hij natuurlijk wat nodig is om te kunnen ondernemen. Ik denk dat de Delftse gemeenteraad wel meer ideale raadsleden telde, de afgelopen vier jaar. Binnen het CDA of Stadsbelangen bijvoorbeeld, die met een alternatieve begroting kwamen, waar het college aardig uit heeft geshopt. Het mínst ideale raadslid komt voor mij uit de partij die vaak alleen tegen is zonder met een alternatief te komen: Onafhankelijk Delft. Die is 16 jaar een raadspartij, met nul resultaat. Welk voorstel, welk plan van Onafhankelijk Delft heeft het gehaald, heeft bijgedragen aan een beter Delft? Er schiet mij helemaal niets te binnen. Die partij zal het verschil niet maken – mooie kop."

Kijk op www.delft.nl voor de definitieve uitslag van de Delftse gemeenteraadsverkiezingen.

Wie is Hans Buskes?

Hans Buskes noemt zichzelf soms gekscherend 'mindmapgoeroe'. Hij geeft workshops en is auteur van het boek 'Meer inzicht en overzicht met mindmappen'. Het boek stond 220 dagen in de top 100 van Managementboek. Hans geeft iedere maand in Delft op Zondag zijn mening over een Delfts onderwerp in een zo'n 'mindmap'.

Meer weten over Hans? Kijk op www. communicatieversterker.info.

!