De witte-bloemlegging ter nagedachtenis aan de heksenvervolgingen vindt plaats op de Markt.
De witte-bloemlegging ter nagedachtenis aan de heksenvervolgingen vindt plaats op de Markt. Foto: KOOS BOMMELE

Witte-bloemlegging Nationaal Heksenmonument

Algemeen

DELFT - Op zaterdag 3 juni zal er een witte-bloemlegging plaatsvinden op de Markt in Delft, ter nagedachtenis aan de vervolging van vermeende heksen, zowel landelijk als in Delft. Om 12.00 uur zal een korte tekst van Susan Smith worden voorgedragen in het kader van de vervolgingen. De bloemlegging is een initiatief van Stichting Nationaal Heksenmonument. 

De stichting heeft als doel het realiseren van een fysiek monument in de publieke ruimte, ter nagedachtenis aan hen die op het grondgebied van het huidige Nederland als heks zijn aangewezen, gemarteld, veroordeeld en ter dood gebracht. Hiermee hoopt de stichting een impuls te geven aan de bewustwording over de heksenvervolging en de gevolgen ervan en wil de stichting de beeldvorming in onze geschiedenis- en schoolboeken rechtzetten.

Eeuwenlang zijn er tienduizenden mensen geëxecuteerd als gevolg van de heksenvervolgingen. Ook in Nederland vonden deze vervolgingen plaats. ‘Heksenmonument’ is een pamflet dat aandacht vraagt voor de heksenvervolging en hun culturele erfenis. De bijdragen raken thema’s als hedendaagse heksenvervolging, de behandeling van buitenbeentjes, angst voor de oudere vrouw, de heks als feministisch boegbeeld, intergenerationeel trauma vroedvrouwen en een aantal bijzondere ‘heksen’ uit de geschiedenis. Ellen Deckwitz schreef speciaal voor dit pamflet een gedicht en Alma Mathijsen een kort verhaal. Het pamflet is verkrijgbaar in lokale boekhandels en op de website van Stichting Nationaal Heksenmonument: www.nationaalheksenmonument.nl.