Foto: Marco Zwinkels
Foto: Marco Zwinkels

Collectie voor mensen met geheugenproblemen bij DOK

Algemeen

DELFT - Speciaal voor mensen met geheugenproblemen zoals dementie of Alzheimer staat bij bibliotheek DOK in OPEN sinds begin deze week de Geheugenbieb. De speciale kast werd maandag geopend door wethouder Joëlle Gooijer van Jeugd, Ouderen en Armoede, DOK-directeur Yuri Matteman en Mieke van Gorcom van de stichting Alzheimer regio Delft/Westland/Oostland.  

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie, Alzheimer of andere geheugenproblemen. DOK wil met de Geheugenbieb-collectie ondersteuning bieden aan mensen die aan (beginnend) geheugenverlies lijden en ook aan mantelzorgers, partners, familie en naasten. 

Collectie
De collectie van de geheugenbieb is speciaal samengesteld voor mensen met geheugenproblemen. Deze collectie staat in een speciale, herkenbare kast op de afdeling informatief van DOK in OPEN. Hierin staan boeken die herinneringen oproepen en fotoboeken over vroeger. Maar ook spellen die gespeeld kunnen worden om samen herinneringen op te halen en het geheugen te trainen. De collectie is bedoeld voor bezoekers met geheugenproblemen en de mensen om hen heen. De boeken en spelletjes zijn onderdeel van de collectie en kunnen dus gewoon uitgeleend worden. Maar het is ook mogelijk de spellen ter plekke in de bibliotheek te spelen. Ook vind je in de Geheugenbieb folder en flyers van de Stichting Alzheimer.  

Uitbreiding
De collectie van de Geheugenbieb in DOK zal steeds uitgebreid en verbeterd worden. Hiervoor blijven ze steeds in gesprek met gebruikers en professionals op dit gebied. En zoek je algemene/wetenschappelijke titels over dementie en geheugenproblemen? In de themaroute Informatief is ook plaats voor het thema dementie.