Een aantal deelnemers van de borstcrawlclinic en hun trainers Richard Rozema en Diana de Krom
Een aantal deelnemers van de borstcrawlclinic en hun trainers Richard Rozema en Diana de Krom

Borstcrawlclinic en triathlontrainingen bij d’ELFT!

Algemeen

DELFT - Sinds begin 2012 is het bij Zwem- en Waterpolovereniging d’ELFT mogelijk om triathlon trainingen te volgen. Deze trainingen zijn volledig erkend en ingeschreven bij de NTB (Nederlandse Triathlon Bond). Ook bieden ze bij d’ELFT een borstcrawl clinic aan, die inmiddels druk bezocht wordt. “Je ziet dat er steeds meer mensen bijkomen die echt gewoon gedegen willen zwemmen”, vertelt Ralph Westenberg, oud-voorzitter van d’ELFT.

Door: Frank van der Steen

Trainer
Zelf is Ralph inmiddels triathlon zwemtrainer bij d’ELFT. “Ik ben zwemtrainer 3, dat houdt in dat je een bepaalde cursus hebt gevolgd waarmee je voor een hele zwemvereniging een wedstrijdschema kunt opzetten. Op een gegeven moment ben ik me gaan verdiepen in de zwemtechniek van de triathlon.” Ralph geeft, samen met zijn collega’s Richard Rozema en Diana de Krom, de triathlontrainingen, waaronder de borstcrawlclinic, op de zaterdagochtend. Hoofdzakelijk worden deze gegeven door Richard en Diana. “De triathlontrainingen vinden plaats van half zeven tot acht uur in de ochtend. Aansluitend volgt de borstcrawlclinic van acht tot negen uur.”

Mogelijkheden
Ook wordt er op maandag, woensdag en vrijdag gezwommen. “Dit is dan van zes tot zeven uur in de ochtend. Richard, een andere trainer, staat dan doordeweeks bij het bad om wat tips en tricks te geven. Ook is hij er voor de EHBO.” Toch is er een groot verschil tussen het zwemmen doordeweeks en het zwemmen op zaterdag. “Zaterdag krijgen de mensen echt training van mij. Dan werken we aan de techniek en zwemmen we setjes, lange afstanden en sprints. De bedoeling is dan dat zij dat in de week daarna op eigen initiatief gaan oefenen op de maandag, woensdag en vrijdag.”

Borstcrawl
De borstcrawlclinic is niet gericht op het professioneel zwemmen, maar echt op de basis van de borstcrawl. “Het is helemaal vanaf het begin het stroomlijnen en de slag maken, niet alleen maar rammen maar echt het maken van een goede borstcrawlslag. Het is belangrijk om een goede crawlbeweging te leren, omdat het de snelste slag is en het minste energie kost.” De deelnemers van de borstcrawlclinic zijn heel erg verschillend en hebben verschillende doelen. “We hebben mensen van verschillende afkomsten en leeftijden. Vaak zien we dat mensen na de borstcrawlclinic door willen met triathlonzwemmen. Ook zit er nu een oud-waterpoloër bij de borstcrawlclinic. Bij hem zien we ook duidelijk dat er wel wat te veranderen valt.” Na de clinic zijn er meerdere mogelijkheden. “Als je de clinic hebt gedaan, komt er een vervolgcursus in februari. Als je gelijk naar het triathlonzwemmen wilt, kun je gelijk bij mij aansluiten op de zaterdagochtend. Dan hebben we het niet meer over meters, maar gaan we echt kilometers zwemmen! Dan is het anderhalf uur doorzetten en rammen!”    

Wil jij ook kennismaken met de borstcrawlclinic of het triathlonzwemmen? Je kunt altijd een mailtje sturen naar triathlon@d-elft.nl!