Schlooz-Rijsdorp: Installatie Pasgeld/Delfts blauw
Schlooz-Rijsdorp: Installatie Pasgeld/Delfts blauw

Keramiek is booming! Delftse Keramiek Dagen op 25 en 26 juni

DELFT - Op 25 en 26 juni van 10.00 tot 17.00 uur vindt de eerste editie plaats van de Delftse Keramiek Dagen; een keramiekmarkt op het historische marktplein van Delft.

Voor deze eerste editie van de keramiekmarkt zijn internationaal keramisten van statuur uitgenodigd, keramisten die zichzelf hebben aangemeld zijn geballoteerd. Zo wordt de kwaliteit en de variatie bewaakt. Keramisten uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en China zullen op deze markt hun werk verkopen,.

Deze Delftse keramiekmarkt wordt een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het publiek kan rekenen op een ruime diversiteit in keramiek waarbij verschillende technieken en onderwerpen aan bod komen. Zestig kramen zijn op de Markt in Delft opgesteld en de makers zelf zijn persoonlijk aanwezig. Er is ook een kinderkraam waar gewerkt kan worden door de aanstaande kunstenaars. De TU Delft is ook aanwezig met een 3-D printer waar keramiek mee geproduceerd wordt.

De kramen worden beoordeeld op inhoud en presentatie door een jury bestaande uit Esther van der Hoorn (Museum Prinsenhof Delft), Anna Ruiter (TU Delft docent I.O.) en Frits van der Zweep (keramiekverzamelaar). De prijsuitreiking vindt plaats op de markt op zaterdag om 12 uur door Herman Weyers, directeur Vermeer Centrum Delft. De prijswinnaar krijgt het volgende jaar een gratis stand en een tentoonstelling bij Galerie Terra Delft. Een feestelijke oorkonde wordt uitgereikt om in de kraam te plaatsen zodat de winnaar voor iedereen herkenbaar is.

Het publiek kan naast de keramiekmarkt ook andere keramiek gerelateerde locaties bezoeken in de Delftse binnenstad, allen op loopafstand van elkaar. In het Vermeer Centrum Delft is ruimte gemaakt voor een ter plekke op te bouwen installatie door Riëlle Beekmans. Ook is hier het samenwerkingsproject ‘Pasgeld/Delfts blauw souvenirs’ van Resie Schlooz & Ellen Rijsdorp te zien. In de Oude Kerk is een expositie te bewonderen genaamd ‘De Echo van Majiayao’, waarvoor internationale kunstenaars werk hebben gemaakt naar aanleiding van hun werkperiode in China. Verder is een bezoekje aan Galerie Terra Delft ook de moeite waard. Zij verkopen kwalitatief hoogstaand keramiek en organiseren tentoonstellingen. Tijdens de Delftse Keramiek Dagen is hier een internationale vazen tentoonstelling te zien.

Programma
Markt Delft:
Keramiekmarkt; geselecteerde keramisten uit binnen- en buitenland presenteren hun werk op de Markt in het historisch centrum van Delft
Vermeer Centrum Delft:
installaties door Riëlle Beekmans en Resie Schlooz & Ellen Rijsdorp
Oude Kerk (zondag gesloten):
tentoonstelling Echo van Majiayao; 14 internationale kunstenaars tonen werk gemaakt n.a.v. een artist-in-residence project in China in 2019
Galerie Terra Delft:
36 Vazenparade; internationale tentoonstelling t.g.v. het 36-jarig bestaan van de galerie, 36 vazen 11 kunstenaars
DOK Centrum:
Delftse Schatten; tentoonstelling waar inwoners van Delft laten zien welk keramisch voorwerp uit hun eigen bezit voor hen belangrijk is.

Organisatie
Delftse Keramiek Dagen is een initiatief van Galerie Terra Delft, Stichting Keramiek Promotie Delft (SKPD), Herman Weyers (directeur Vermeer Centrum Delft) en Ellen Rijsdorp (keramist).

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1