De missie van Ring Pass Heren 1 is volbracht (Door: Daniël Veltman) (Foto: Rob Römer)

Promotieklasse is een feit voor Ring Pass Delft

Algemeen

DELFT - Op het zonovergoten Sportpark Hof van Delft klinkt zondagmiddag 12 juni een paar minuten over half zes het geluid waar alles en iedereen die Ring Pass Delft Heren 1 een warm hart toedraagt op wacht: de toeter die het einde van de speeltijd betekent. Spelers rennen alle kanten op, supporters betreden het veld, coach Dirk Wils zakt door zijn knieën en slaat zijn handen voor zijn gezicht. Ring Pass is door een 3-2 overwinning op HIC gepromoveerd naar de promotieklasse!

De afgelopen twee weken zijn in sneltreinvaart voorbij geraasd. Na het behalen van de tweede plaats in de reguliere competitie, wat recht geeft op het spelen van promotiewedstrijden, werd MHC Ede in twee wedstrijden vakkundig aan de kant gezet. In de daaropvolgende onderlinge confrontatie met HIC uit Amstelveen bleek Ring Pass over drie wedstrijden de betere ploeg. Hierdoor speelt het eerste mannenteam van Ring Pass komend seizoen in de promotieklasse, het tweede niveau in Nederland. De blauwen behoren dan tot de beste 24 teams van ons land.

De eerste wedstrijd van de best-of-three serie werd door Ring Pass op shoot-outs gewonnen, nadat HIC tijdens de mogelijk winnende shoot-out in de sudden-death reeks de bal tegen de paal zag belanden. HIC trok de stand in de tweede wedstrijd weer gelijk door thuis in Amstelveen met 3-1 te zegevieren. Ring Pass had het thuisvoordeel in de laatste en allesbeslissende wedstrijd doordat de club ‘voor promotie’ speelt, en HIC ‘tegen degradatie’.

Valse start
Ring Pass verscheen op en top voorbereid door Wils en assistent coach Eelko van Roon aan de afslag, maar luttele minuten laten konden de plannen de prullenbak in. Net zoals in de eerste wedstrijd opende HIC binnen vijf minuten de score: een verdedigingsfout werd genadeloos afgestraft. Op geschreeuw van de spelers en staf van HIC na was het muisstil op het sportpark. Ring Pass had een paar minuten nodig om deze tik te verwerken, maar kwam vervolgens wel weer aan het eigen herkenbare spel toe. Met veel snelheid aan de bal werd Ring Pass gevaarlijk, maar tot scoren kwam de ploeg niet.

Ring Pass zette nog een tandje bij in het tweede kwart. Na drie strafcorners was het scheepsrecht. De eerste corner belandde op de paal, de tweede corner werd gered door de keeper van HIC, maar Martijn Saraber pushte de derde corner hard en hoog tegen de touwen: 1-1. Dit was het startsein van een ware aanvalsgolf van de thuisploeg. De blauwen kregen de ene na de andere mogelijkheid, maar met kunst en vliegwerk van HIC bleef de stand gelijk. Enkele seconden voor het rustsignaal verdiende HIC bij de enige aanval in het tweede kwart een strafcorner. De corner werd technisch zeer knap binnen gepusht: 1-2. Een flinke ‘uppercut’ voor de mannen van Wils, wat HIC een onwijze boost gaf.

Veerkracht
Begin tweede helft werd duidelijk uit welk hout de selectie van Ring Pass gesneden is. De ploeg ging onverstoord verder met het spel wat voor rust op de mat werd gelegd. Dit resulteerde binnen vijf minuten in het derde kwart al in de 2-2. Remko Saraber tipte een prachtige strafcornervariant met zijn backhand binnen. De wedstrijd vorderde, Ring Pass kreeg nog wat mogelijkheden, maar alles wees erop dat shoot-outs wederom de beslissing moesten brengen. Tot vijf minuten voor het einde van het vierde kwart.

Strafcorner. Doodse stilte bij iedereen. De scheidsrechter roept ‘Vrij!’. De aangeef is goed. De stop is goed. De push is niet hard, maar gericht. Het geluid van de bal die de zijplank in de goal raakt. Het is de aanleiding voor een oorverdovend gejuich. Martijn Saraber is de naam, hij heeft zojuist zijn ploeg op 3-2 voorsprong gezet. Wat volgt zijn een kleine vijf minuten paniekhockey. HIC wil nog wel, maar kan niet meer. De bezoekers krijgen nog één kans, maar de bal belandt naast de goal van Pascal van Lingen. Een paar seconden later is het zo ver, de toeter gaat en Ring Pass flikt het: promotie!