Afbeelding

Keti Koti: verbinden door te verbreken

Algemeen

DELFT – Relatief weinig mensen in Nederland zijn bekend met Keti Koti en het Nederlandse slavernijverleden. Daarom wil stichting CANIDREAM graag meer bewustwording creëren door een theatervoorstelling op 24 juni in Theater de Veste en een herdenkingsceremonie op 1 juli in wijkcentrum The Culture in de Buitenhof.

Al in 2019 kwam CANIDREAM met het idee iets met Keti Koti te gaan doen. Keti Koti, letterlijk vertaald – verbroken ketenen- is de feestdag op 1 juli, waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. “Delft heeft ook een VOC- en WIC-verleden, dus het leek ons goed om ook in deze stad aandacht aan het onderwerp te schenken”, vertelt Glenn Weisz van CANIDREAM. “Door corona liet een groots evenement helaas even op zich wachten, maar de recentelijke uitnodiging van Marijtje Pronk van Theater de Veste sloot perfect aan bij onze ambitie.” Ter ere van het jubileumjaar van het theater geeft de Veste de sleutel twee weken lang uit handen tijdens festival Bont Blauw. CANIDREAM is de sleutelhouder op vrijdag 24 juni. “Voor ons de uitgelezen kans om Keti Koti onder de aandacht te brengen bij Delftenaren met een waanzinnige theaterproductie.”

Theatervoorstelling
“In de theaterproductie wordt het verhaal verteld dat ons allemaal bindt. Het slavernijverleden is een stukje gemeenschappelijke geschiedenis. We richten ons daarom op een divers publiek, zwart en wit, jong en oud, en alles wat daar tussenin zit. Een avond om te verbinden!” De voorstelling draait om het herdenken en vieren met als pijlers bewustwording, educatie en plezier. “Dit samen heeft geleid tot een bijzonder programma vol dans, muziek, storytelling en dames in klederdracht.” De avond wordt gehost door Delfts toptalent Julia Jouwe en theatericoon Jetty Mathurin. Twee generaties, wat ook betekent twee verschillende perspectieven waarover zij samen in gesprek gaan. “Al bij binnenkomst om 19.15u in de foyer wordt de bezoeker aangenaam verrast. Denk aan bijzondere verhalenvertellers, een expositie en natuurlijk lekker eten. De show is niet alleen op het podium, maar ook ervoor én erna gebeurt van alles.” Kaarten zijn via www.canidream.nl/ketikoti te koop voor 10 euro per stuk. De opbrengst gaat naar een goed doel, een bijzonder initiatief dat op de avond zelf wordt onthuld.

In de Buitenhof
Een week later, op vrijdag 1 juli zelf, organiseert CANIDREAM daarnaast een herdenkingsceremonie en een viering van Keti Koti in de Buitenhof in The Culture. Een feestelijk programma met Surinaamse muziek, workshops en heerlijk eten. De toegang is gratis, dus kom en vier gezamenlijk de vrijheid!

Delft op Zondag mag 5 kaarten weggeven voor de theatervoorstelling van 24 juni. Mail naar redactie@delftopzondag.nl waarom jij erbij wil zijn, en wie weet ontvang jij van ons een gratis ticket!