Studenten roeivereniging Laga organiseert de monsterroeitocht. (Foto: EvE)
Studenten roeivereniging Laga organiseert de monsterroeitocht. (Foto: EvE)

Een monstertocht van 100 kilometer

Algemeen

DELFT - Op 25 mei is Delft als vanouds weer het eindpunt voor de Ringvaart Regatta. De roeiwedstrijd beleeft dit jaar, haar 47e editie. Vorig jaar werd, vanwege corona, een alternatieve regatta gevaren. Mocht door weersomstandigheden de wedstrijd niet door kunnen gaan, dan wordt de Regatta uitgesteld naar 8 juni.

Onder het thema ‘Keer ‘t Tij’ gaan de deelnemers de uitdaging aan. En een uitdaging is het: Met haar lengte van precies 100 kilometer is de Ringvaart Regatta de  langste onafgebroken roeimarathon ter wereld. De deelnemers starten op A.L.S.R.V. Asopos de Vliet in Leiden en finishen op Lijm & Cultuur in Delft. Op de laatste 500 meter van deze wedstrijd, dus met een slordige 99 kilometer in de armen, wordt er ook nog eens geroeid om de Van Daal sprintbokaal. Na aankomst van alle boten is er op het festivalterrein een groot feest. Het parcours van de Ringvaart Regatta voert, zoals de naam al suggereert, voornamelijk over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, die vanaf de Kagerplassen ‘linksom’ gevaren wordt langs Amsterdam, Haarlem en Lisse. Daarna gaan de deelnemers opnieuw de Kagerplassen over om vervolgens via de Vliet en het Rijn-Schiekanaal naar Leidschendam te varen. De Ringvaart Regatta is een non-stop race, maar hier in Leidschendam kunnen de roeiers wel even genieten van een korte pauze bij de sluis De boten moeten namelijk door vrijwilligers met de hand over de sluis heen gedragen worden om verder te kunnen met de laatste 12 kilometer richting Delft.

Uitdaging
De Ringvaart Regatta wordt georganiseerd door de Delftsche Studenten RoeiVereeniging Laga. De wedstrijd begon in 1976 als een uitdaging naar aanleiding van het toen honderdjarige bestaan van Laga, en groeide daarna uit tot een jaarlijks evenement. Een uitdaging is het gebleven. Er doen ieder jaar ongeveer 800 binnen- en buitenlandse roeiers mee.

!