Afbeelding

Delvenaar in Beeld: Olga van der Veen-Verleg

Algemeen

Wat doet u hier vandaag in de Wippolder? 
“Dat is leuk om te vertellen, ik heb namelijk best een leuke week gehad. Afgelopen dinsdag is mijn man geridderd. Hij is helaas ziek, maar heeft vijftig jaar bij de Botanische tuin gewerkt en doet daar nog steeds veel voor. Hij gaf altijd rondleidingen en les aan kinderen in de tuin. Maar hij kan dus niet meer goed praten en de scholen vinden dat heel jammer en hebben daarom dit in gang gezet. Al vanaf februari wist ik dit en moest ik het stil houden, dat was wel moeilijk hoor! Hij werd netjes opgehaald met een auto en toen gingen we naar het stadhuis, daar kwamen mijn kinderen ook heen. Er zijn heel wat foto’s gemaakt en daarom ben ik hier even bij de supermarkt, om te kijken of er misschien al een krantje is, waar foto’s van mijn man instaan, want ik wil dat allemaal in een boekje plakken.”

Wat is uw favoriete plekje in Delft?
“Ik hou erg van de natuur en rust. Eigenlijk ben ik helemaal geen stadsmens. Ik ben geboren in Den Haag, maar ben dol op Gelderland. Daar zou ik best willen wonen.”

Wie zou u graag een keer willen ontmoeten? 
“Ik zou wel iemand willen ontmoeten die mijn vader heeft gekend tijdens de oorlog en die mij iets meer zou kunnen vertellen over hem in die tijd. Mijn vader heeft veel mensen geholpen, maar de bovenbuurman heeft hem verraden. Mijn ouders waren net getrouwd toen mijn vader werd opgehaald. In oktober 1945 kwam hij pas weer terug naar Nederland, ontsnapt uit de krijgsgevangenschap samen met drie anderen. Erover praatte hij niet. Op 4 mei moesten wij binnenzitten en onze mond houden, daar was hij heel streng in.”