De Delftse ADVENTUREBOY in eigen stad tijdens Oranjekoorts (Foto: Koos Bommelé)
De Delftse ADVENTUREBOY in eigen stad tijdens Oranjekoorts (Foto: Koos Bommelé)

Ouderwets gezellige Koningsdag trekt veel bezoekers

Algemeen

DELFT - Na twee jaar vol coronabeperkingen werd woensdag weer ‘gewoon’ de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd. De koning zelf deed dat in Maastricht, maar ook in Delft togen mensen massaal naar de rommelmarkt, muziekevenementen en andere Koningsdagactiviteiten. 

Door Cheyenne Toetenel

De verjaardag van de koning werd in Delft traditiegetrouw ingeluid met Oranjekoorts tijdens Koningsnacht. De historische Markt werd omgetoverd tot een heus feestcircus en kleurde vanaf 18.00 uur oranje. Verschillende Delftse en nationale artiesten traden op tot net voor middernacht, waarna de feestgangers die er daarna nog geen genoeg van hadden de kroegen in doken. Even uitslapen en toen ging het feest weer door. Het podium van Oranjekoorts werd een dag later namelijk omgedoopt tot de Koningsdagfestival-stage, met van 12.00 uur tot 20.00 uur een muziekprogramma voor jong en oud. Ook bij de Oude Jan, Wijnhaven, Koornbeurs en Beestenmarkt werden leuke muzikale evenementen georganiseerd, die druk werden bezocht door de Delftse feestvierders die de tap rijkelijk lieten vloeien. Maar niet alleen de mensen met een biertje in de hand hadden een leuke dag. Gezinnen en andere bezoekers wandelden over de drukbezochte grachten waar kinderen plaats hadden genomen op kleedjes met tweedehands spullen en ook diverse commerciële kramen te vinden waren. Een bezoek aan de Koningskermis op de Paardenmarkt mocht daar voor velen niet aan ontbreken. Voor een hapje en een drankje na de wandeling was het even zoeken. De terrassen zaten gedurende de dag vrijwel overal volledig vol. 

Festivalseizoen
Oranjekoorts vormde de succesvolle aftrap van het festivalseizoen in Delft. Delftenaren die de sfeer te pakken hebben, kunnen zich voorbereiden op nog genoeg komende evenementen. Zo zal op 8 en 9 juli de 29ste editie van Westerpop­ plaatsvinden. “Het festival is gratis toegankelijk en wordt onder goede omstandigheden bezocht door zo’n 16.000 bezoekers”, vertelt promotor René Steijger. Ook Jazz Festival Delft hebben we de laatste twee jaar moeten missen, maar het lijkt erop dat we daar van 25 tot en met 28 augustus weer van kunnen gaan genieten. “We streven naar vier dagen gratis muziek op vier pleinen tegelijk”, aldus Bram Stoeken, voorzitter van Stichting Delfts Jazz. Daarnaast maken onder meer Delft Fringe Festival, Knapsack Festival, Mooi Weer Spelen en het Delft Chamber Music Festival dit jaar weer hun opwachting met diverse culturele optredens. Ook het Varend Corso in Delft op 24 juni belooft een waar feest te worden, met een avondprogramma in onze Prinsenstad.  

Foto’s van Koningsnacht en Koningsdag in Delft, gemaakt door fotograaf Koos Bommelé, vind je op www.delftopzondag.nl.