Ronald Roepman: "Gemeente zou gebieden kunnen aanwijzen voor realiseren tiny houses"
Ronald Roepman: "Gemeente zou gebieden kunnen aanwijzen voor realiseren tiny houses" Foto: Picasa

Roepman: “Tiny Houses deels oplossing woningnood jongeren”

Algemeen

DELFT- In Amerika kijkt niemand er meer van op en ook in delen van ons land rukken de Tiny Houses op. Kleine huizen, die snel te realiseren, mobiel, trendy, goedkoop en energiezuinig zijn. Ze voldoen aan de groeiende behoefte aan kleine, betaalbare woningen voor zowel jongeren en starters als senioren. Voor een deel zeker de oplossing voor de woningnood onder jongeren, aldus hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. 

Makelaar Ronald Roepman is deze mening ook toegedaan. “Ik zou mij kunnen voorstellen dat de gemeente Delft, nog meer dan ze nu doet, gebieden aanwijst waar Tiny Houses gerealiseerd zouden kunnen worden. Het voordeel is dat deze relatief goedkoop zijn en vrij eenvoudig en snel te plaatsen. Ik kan me voorstellen dat daar vooral jongeren van 20 tot en met 28 jaar mogen wonen. Dit creëert dan weer ruimte voor nieuwe jongeren. Ook kan de gemeente Delft dan een terrein voor bijvoorbeeld tien jaar bestemmen voor dit beoogde doel. Ik zou me kunnen indenken dat woningcorporaties met de gemeente Delft in deze markt gaan participeren”. 

Niet buitenaf
De bottleneck in veel gemeenten is echter het gebrek aan bouwgrond. In de buitengebieden, waar men vaak wel beschikt over die ruimte, mogen de huisjes niet worden neergezet vanwege de hoge landschappelijke en natuurlijke waarde. Ook in interessante natuurgebieden zijn weinig mogelijkheden.

Minder is meer
Tiny Houses zijn ontstaan vanuit het idee om minder te consumeren en te gebruiken wat je hebt. De “Tiny House Movement” is een van oorsprong Amerikaanse beweging die het idee heeft doen ontstaan. Het draait om het leven in mini-huisjes van 15 tot 50 vierkante meter. Bewoners kiezen om te minderen en alles simpeler te maken. In ons land vierde de Stichting Tiny House Nederland dit jaar het eerste lustrum. Ze gaat nu verder als slapende stichting omdat de Tiny Houses voldoende op de kaart zijn gezet. Er is voldoende informatie beschikbaar en genoeg mogelijkheden voor ondersteuning, zo vindt de stichting.    

Minder tijd kwijt aan onderhoud
Vaak zijn Tiny Houses zelfvoorzienend en gemaakt van gerecyclede materialen of andere duurzame opties. Leven in een Tiny House heeft veel voordelen. Zo is het vaak milieuvriendelijker, financieel gunstiger en geeft het meer tijd en vrijheid omdat je minder aan het schoonmaken en klussen bent in je eigen huis.

De prijs van een Tiny House ligt tussen de 0 en 100.000 euro. Een kant en klaar model is in Nederland al voor ongeveer 30.000 euro verkrijgbaar. Daarnaast moet men kiezen of men de grond eronder ook wil kopen of liever huurt. Maar zoals gezegd is dit niet eenvoudig, omdat bouwgrond schaars is. 

Tiny House Battle
In november gaat RTL4 een heus klusprogramma rondom het Tiny House uitzenden. Hierin bouwen twee teams van amateurklussers in opdracht van een potentiële koper in een week tijd het ideale Tiny House

Contact
Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl
Openingstijden:
ma. t/m. vr. 9 -17.15 u.