“Voor veel liefhebbers voelt motorrijden als de ultieme vrijheid”, weet Anita Jansen.
“Voor veel liefhebbers voelt motorrijden als de ultieme vrijheid”, weet Anita Jansen. Foto:

“Eerst achtjes draaien, dan pas de weg op”

Algemeen

De wind in je haren, en zelden in de file. Voor veel mensen is motorrijden de ultieme vrijheid. Je motorrijbewijs haal je natuurlijk bij Verkeersschool Jansen.

Het is druk bij Verkeersschool Jansen. Er wordt weer volop les gegeven en examen aangevraagd. Ook voor motorrijles: “Voor veel liefhebbers voelt motorrijden als de ultieme vrijheid”, weet Anita Jansen.

Veiligheid
Maar bij vrijheid hoort veiligheid. Het begint allemaal met de motor leren kennen. “De eerste oefeningen doen we vaak op een apart terrein: achtjes draaien, remproeven, noem maar op. Pas daarna gaan we echt de weg op en het verkeer in. Je moet de motor al beheersen, omdat je in het verkeer echt je aandacht nodig hebt voor alles wat er op de weg gebeurt.” Sowieso is het verplicht om je theorie-examen gehaald te hebben voor je je echt met de motor in het verkeer mag begeven. Dat heeft allemaal met veiligheid te maken: “Een motor is echt iets anders dan een auto”, benadrukt Anita. “Er zit geen ‘kooi’ om je heen en je bent dus veel kwetsbaarder. Dat betekent dat er nog meer gevraagd wordt van je verantwoordelijkheidsgevoel en vooral van je verkeersinzicht.” Mede daarom raadt Anita dan ook aan om éérst je autorijbewijs te halen voordat je aan motorrijlessen begint. “Dan heb je al heel veel geleerd. Vaak gaat het behalen van een motorrijbewijs dan ook sneller.”

plicht
Vanwege de kwetsbaarheid van een motorrijder is ook goede motorkleding geen overbodige luxe. Bij Verkeersschool Jansen is dat zelfs verplicht: “Naast de verplichte helm moet je bij ons ook een motorbroek, motorjas, handschoenen en enkelbedekkende schoenen dragen.” Die moet de cursist zelf meenemen, want vanwege de coronaregels mag Verkeersschool Jansen geen materialen uitlenen. Ook vanwege corona komt Ellen, die de lessen geeft, niet bij mensen aan huis. “Je moet echt naar De Weegplaats komen. Ellen geeft de motorrijlessen individueel of maximaal met twee mensen. “Ze rijdt in de auto mee en houdt via een portofoon contact met de motorrijders.
Waar Verkeersschool Jansen natuurlijk wel voor zorgt zijn de motoren zelf: “Ik heb er twee, een BMW voor A2 (25 kilowatt) en een Yamaha voor A (50 kilowatt).”

Pakket
Wie nu begint met motorrijlessen bij Verkeersschool Jansen kan kiezen voor een pakket van 10 rijlessen van anderhalf uur en de eerste aanvraag van de AVB voor 749 euro.

Bel voor meer informatie met Anita: zij is te bereiken via tel. 06-42807373.