Afbeelding

‘Vergeet dementie, onthoud de mens’

Algemeen

DELFT - Ondanks de toegenomen aandacht die er de laatste jaren is voor dementie, heerst er nog altijd een taboe op. Odensehuis de Linde Delft wil dit taboe doorbreken door een prettige, veilige plek te creëren voor de bezoekers. 

Odensehuis de Linde Delft in Wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 149 in Tanthof is een inloophuis, ontmoetingsplek en informatiecentrum voor mensen met geheugenklachten en dementie én voor hun naasten. Elke maandagochtend is er ook bij het Odensehuis digitale ondersteuning voor alle senioren van Delft. Wim zit paraat om te helpen bij vragen over DigiD, telefoons, laptops en tablets. Erg noodzakelijk nu de wereld steeds verder digitaliseert.

Wat je ziet bij mensen met dementie, is dat zij zich terugtrekken als gevolg van onzekerheid. Bij het Odensehuis gaan vrijwilligers gesprekken aan, waardoor bezoekers ervaren dat ze er écht nog bij horen. Een bezoeker: “In het Odensehuis ben ik niet alleen.” En: “Ik moet niks, mag mezelf zijn en daardoor heb ik een nieuwe invulling in mijn leven gevonden.” Ook mantelzorgers uiten hun waardering: “Hier is altijd een luisterend oor. Ik kan mijn hart luchten.” Een vrijwilliger vertelt: “We bouwen het huis hier samen, met elkaar.”

Elke maandag-, dinsdag- en donderdagochtend is van 10.00 uur tot 12.00 uur vrije inloop voor een praatje en een kop koffie of thee. Bovendien geven vrijwilligers informatie en zijn er educatieve boeken beschikbaar over dementie. Het Odensehuis organiseert naast deze laagdrempelige ontmoetingsochtenden de maandelijkse bijeenkomsten ‘Tussen talent en Haperende hersenen’ voor mensen met geheugenklachten en ‘Het Dementiekompas’ voor hun naasten. Ook verzorgen ze activiteiten, zoals wandelingen, filmmiddagen en theater. Diverse workshops voor senioren mét en zónder dementie worden in samenwerking met De VAK georganiseerd, waaronder dans, zang, tai chi en kunstgeschiedenis.

Meer weten? Bel 06-29333221 of kijk op odensehuisdelindedelft.nl