Foto: R.M.G.Otten
Foto: R.M.G.Otten

Markten in Delft (1): Donderdag marktdag

Algemeen

Door Jeroen Stolk

Sinds mensenheugenis wordt in Delft de weekmarkt gehouden op donderdag. Het historische marktplein, in hartje centrum en maar liefst 120 bij 50 meter, behoort tot de grootste van Europa. Ingeklemd tussen Nieuwe Kerk en stadhuis is het uitermate geschikt voor het houden van de weekmarkt. Menig kunstenaar liet zich erdoor inspireren waardoor we de Delftse weekmarkt op meerdere schilderijen en tekeningen kunnen terugvinden. In vroeger tijden beschikte men niet over koeling, dus moesten dagverse producten, zoals de benaming al aangeeft, dagelijks vers worden aangeschaft. Om de nog enigszins koel te houden werden ze vaak in kelders bewaard. Voor de verkoop van vlees werd in 1650 de vleeshal (later Koornbeurs) gebouwd. Er werd streng toegezien op de kwaliteit van het vlees. Na het keuren moest het vee binnen 24 uur worden geslacht. De huid, gemerkt door de keurmeesters, moest naast het vlees worden gelegd. Hierdoor wist de consument dat het om gekeurde waar ging. De markt biedt echter een veel groter scala aan producten dan alleen verswaren. Als het maar in een boodschappentas past dan vind je het er. Bij evenementen als de taptoe of de kermis moesten de marktlui uitwijken naar de Spoorsingel, waar men onder het spoorwegviaduct een beschut onderkomen vond. Dat Delft veel meer markten heeft gekend dan de weekmarkt leest u hier de komende weken.