Afbeelding

Triathlon keert na 25 jaar terug naar Delft

Algemeen

DELFT - Dit jaar wordt voor het eerst in 25 jaar weer een triathlon georganiseerd in Delft. De Triathlon Delft vindt plaats op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni. Het loopt storm met de inschrijvingen, maar er zijn nog wat plekken voor beginnend triathleten van jong en oud. Liever langs de lijn, ter aanmoediging of als vrijwilliger? Ook dan belooft het een leuke dag te worden. 

Door Cheyenne Toetenel

De triathlon bestaat uit zwemmen, fietsen en hardlopen in en om Delftse Hout. “Een leuke uitdaging voor wie sportief bezig wil zijn”, aldus Amber Middelhoek (28). Amber is een paar jaar geleden via DSZ WAVE betrokken geraakt bij de organisatie en heeft zelf al flink wat ervaring met triathlons. “We proberen al voor de derde keer een ‘eerste editie’ te plannen. Helaas hebben we hem voorgaande jaren moeten cancelen, maar nu lijkt het dan tóch te gaan lukken.” In Delft wil de organisatie beginnende triathleten enthousiast maken en de kans geven om aan een race deel te nemen. Daarom organiseren ze een race over de 1/16e afstand: 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen, 2.5 kilometer hardlopen. Ook de 1/8e afstand staat op het programma: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Voor de meer ervaren deelnemers is er de wat langere 1/4e afstand: 1000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Naast volwassenen, kunnen ook kinderen zich van hun sportieve kant laten zien. Voor hen is er de UNICEF Kidsrace, bedoeld voor de jongste jeugd van 8 tot 11 jaar. Zij gaan 100 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1,25 kilometer hardlopen. De naam komt voort uit de samenwerking met UNICEF Student Team Delft. “Een deel van het inschrijfgeld gaat naar UNICEF en is bestemd voor het project Team-Up Uganda. Daarnaast kun je nog een extra donatie doen bij je inschrijving.” 

De laatste plekken
Inmiddels hebben al meer dan 500 deelnemers zich ingeschreven. “Tachtig procent van hen komt uit Delft en omgeving, dus de triathlon leeft echt in de stad. De 1/4e en 1/8e zitten helemaal vol, maar we hebben nog wel wat plekken vrij voor de Kidsrace en de 1/16e.” De organisatie hoopt er een Delfts feestje van te maken. “Iedereen is welkom, van iemand die denkt in de top te eindigen tot iemand die de eerste triathlonstapjes zet. En het leuke is dat het hele gezin kan meedoen.” Ook voor niet-deelnemers is het volgens Amber de moeite waard om langs te komen en aan te moedigen. “We hebben een leuk start- en finishterrein met kraampjes, maar ook als je op het strandje in Delftse Hout zit en je ziet de hardlopers langskomen heb je het prima naar je zin.” Bovendien wordt er nog gezocht naar vrijwilligers. “We zoeken mensen die willen helpen op- en afbouwen, langs het parcours willen staan als verkeersregelaar, de tassenafgifte coördineren en de medailles uitreiken. Voor alle vrijwilligers hebben we een leuk bedankpakket met lunchpakket, T-shirt, bidon, bon voor een gratis ijsje van De Lelie en een bon voor gratis koffie bij het Stads-Koffyhuis.”

Inschrijven als triathleet of vrijwilliger kan via www.triathlondelft.nl.