Niet elk gekozen kandidaat-raadslid zal zijn of haar zetel innemen (Foto: Koos Bommelé)
Niet elk gekozen kandidaat-raadslid zal zijn of haar zetel innemen (Foto: Koos Bommelé)

Vier kandidaat-raadsleden gekozen door voorkeursstemmen

Algemeen

DELFT - De definitieve verkiezingsuitslag is bekend. De zetelverdeling van de uitslagenavond blijft onveranderd, wel is inmiddels bekend dat vier kandidaat-raadsleden voldoende voorkeursstemmen hebben ontvangen om ondanks hun lagere positie op de lijst toch een plek in de gemeenteraad te bemachtigen.

Door Cheyenne Toetenel

Maandag heeft locoburgemeester Stephan Brandligt als plaatsvervangend voorzitter van het centraal stembureau tijdens de openbare zitting in de raadszaal de definitieve zetelverdeling bekendgemaakt. Hij nam deze taak op zich, omdat burgemeester Marja van Bijsterveldt wegens corona niet aanwezig kon zijn. “De uitslagenavond was quite a party, het was druk. Het zou zomaar kunnen dat meer mensen het daar hebben opgelopen, dus voel je je enigszins snotterig of verkouden, gaarne even testen”, aldus de plaatsvervangend voorzitter in zijn opening, voordat hij overging tot de orde van de dag. 

Voorkeursstemmen
Vier leden verdienen een plek in de raad, juist omdat zij zijn gekozen met een voorkeursstem. Het gaat om Lisanne Fung Fen Chung en Stéphanie van Seters bij STIP, Yvonne Koelewijn bij de ChristenUnie en om Erwin Stoelinga bij Hart voor Delft. Toch zal niet elk van hen de zetel aanvaarden. Erwin Stoelinga staat die van hem af aan de nummer 5 op de lijst van Hart voor Delft: Lisette de Jongh Swemer. “De reden dat ik mijn zetel afwijs is tweeledig”, aldus Stoelinga. “Allereerst ben ik voorzitter van Hart voor Delft geworden met een doel: de partij groot maken, zoals ik mijn vader Martin Stoelinga voor zijn overlijden heb beloofd. De partij zit nu nog in de opbouwfase, dus ik wil mijn voorzitterschap nog niet opgeven. Ten tweede, woon ik in Delfgauw. We kunnen ons huis niet een paar honderd meter verplaatsen over de Delftse stadsgrens heen, en verhuizen naar een andere woning in Delft wil ik mijn gezin niet aandoen. Zeker niet nu de kinderen nog thuis wonen. Mijn hart voor Delft was er goed voor om in de raad te stappen, maar het gaat helaas niet. Wellicht is de situatie over vier jaar anders en kan ik mij dan wel als raadslid inzetten voor de stad. Voor nu laat ik het over aan mijn partijgenoten, waar ik veel vertrouwen in heb.” Ook beide dames van STIP wijzen de zetel af. “Wij hebben als partij van tevoren besproken dat we de volgorde van onze lijst aan zouden houden”, vertelt STIP-raadslid Daylam Dag. “Dat betekent dat Rick van den Brink de zetel van Lisanne Fung Fen Chung inneemt en Thierry Cüppers de zetel van Stéphanie van Seters. Stéphanie stond op de lijst als lijstduwer en heeft niet de intentie om de raad in te gaan. Lisanne stapt wel actief de Delftse politiek in. Zij wordt, als nummer 7 op de lijst, commissielid voor STIP.” Yvonne Koelewijn aanvaardt haar zetel wel. “ChristenUnie Delft heeft vooraf besproken dat als iemand op de lijst de voorkeurstemmendrempel zou halen, deze geaccepteerd wordt. De kiezer beslist.” Dat zij nu dankzij voorkeursstemmen in de raad komt vindt Koelewijn een enorm compliment. “Heel fijn dat ik mij de komende jaren mag gaan inzetten voor de Delftenaren. Met mijn achtergrond in het onderwijs weet ik wat de situatie is met het lerarentekort. Ik wil mij inzetten voor een lokale aanpak hiervan. In Den Haag en Rotterdam hebben ze al een lokale aanpak met voordelen voor leraren, wat ook weer leraren uit Delft wegtrekt. Ik wil ook de Delftse kinderen het beste onderwijs geven. Daarnaast willen wij ons inzetten voor meer woningen voor studenten, starters en senioren, wat zorgt voor doorstroming op de woningmarkt. Persoonlijk ga ik mij goed inlezen op stukken, maar ook de Delftse wijken in om een goed beeld te krijgen van wat in welke buurt speelt.”

Vorming nieuw college
Ook in de vorming van een nieuw college worden de eerste stappen gezet. Deze vindt standaard plaats in twee fasen. Tijdens de eerste fase, de ‘informatie’, wordt gezocht naar een meerderheid van partijen die met elkaar een coalitie willen vormen. Tijdens de tweede fase, de ‘formatie’ onderhandelen deze partijen met elkaar over de inhoud, wethouders en portefeuilleverdeling. STIP, de grootste partij in Delft, draagt voor de eerste fase oud-wethouder Pieter Guldemond voor als informateur om het proces te begeleiden. Pieter was in de periode 2010 - 2014 wethouder namens STIP. Na zijn wethouderschap was Pieter onder meer directeur van incubator YES!Delft en op dit moment werkt Pieter als leidinggevende bij Airbnb. In 2018 heeft Pieter samen met oud-Groenlinksraadslid Wim Bot ook een succesvolle informatieronde begeleid.