Vitalismaatjes vrijwilliger Aschwin Teschner (Foto: Koos Bommelé)
Vitalismaatjes vrijwilliger Aschwin Teschner (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Aschwin Teschner

Algemeen

DELFT - De 29-jarige Aschwin Teschner doet naast zijn full-time baan als allround ICT-er vrijwilligerswerk bij Vitalismaatjes Delft. Inmiddels is hij al acht maanden maatjes met een kind van tien jaar en is hij erg blij dat hij op deze manier iets voor de maatschappij kan betekenen. 

Door Sara Tholenaars

Toen Aschwin acht maanden geleden reclameborden door de stad zag hangen van Vitalismaatjes, kwam hij tot het besluit om zich aan te melden als maatje. “Het leek mij mooi om iets voor de maatschappij te betekenen en hoe Vitalismaatjes dat doet kan ik mij erg in vinden.”  De reclameborden hebben Aschwin erop geattendeerd dat er een organisatie bestaat die maatjes zoekt voor kinderen tussen de 5 en 18 jaar. “Ik ben iemand die graag een steentje bijdraagt aan de maatschappij en ik vind Vitalismaatjes wel zo’n organisatie die dat al op jonge leeftijd aanpakt bij kinderen.”

Grote broer
“Zelf had ik vroeger ook graag een grote broer gewild. Op deze manier kan ik een grote broer zijn voor iemand anders.” Aschwin gaat een keer in de twee weken op pad met zijn maatje. “Ik zorg dat mijn maatje een leuke tijd heeft wanneer ik met hem afspreek. Vaak gaan we dan naar een museum, basketballen we of gaan we een rondje wandelen door de stad. We hebben dan gesprekken over hoe het op school gaat en hoe het buitenspelen gaat. Ik heb altijd oprecht aandacht voor mijn maatje.”

Aschwin haalt er voldoening uit als hij ziet dat zijn maatje plezier maakt. “Als mijn maatje blij is ben ik het ook.”

Aanraden
“Ik raad het andere mensen aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwilligerswerk geeft namelijk heel veel voldoening. Je verdient er weliswaar geen geld mee, maar de waardering die je krijgt van de mensen waarvoor je je inspant is geweldig. Het is echt genieten als ik zie hoe mijn maatje van mijn aanwezigheid geniet.”

Vitalismaatjes
Al veertig jaar koppelt Vitalismaatjes volwassen vrijwilligers aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar. de vrijwilligers gaan dan wekelijks met hun maatje erop uit. Vitalis heeft als doelstelling, het begeleiden van kinderen die zich in een kwetsbare positie bevinden en het risico lopen om in de problemen te raken, dit door het gebrek van aandacht.

Al jaren zet de organisatie vrijwilligers in om kinderen uit de jeugdverlening te houden. De nadruk ligt al veertig jaar op preventie en participatie.

Aandacht
Een kind kan zich wel eens eenzaam voelen, omdat hij of zij bijvoorbeeld weinig vriendjes en vriendinnetjes heeft. Een Vitalismaatje gaat samen met het kind op pad om op een speelse manier nieuwe dingen te ontdekken. Op deze manier zal het kind leren contacten te leggen en groeit het zelfvertrouwen. Soms leeft een kind in twee werelden vanwege een cultuurverschil. Het kan dan zijn dat het kind de taal niet goed begrijpt en daarom beperkt is bij het samen buitenspelen met andere kinderen of andere activiteiten. Een vrijwilliger van Vitalis kan hierin tips geven en ondersteunen waar het nodig is.

Match
Het moet natuurlijk wel matchen tussen de vrijwilliger en het kind. Vitalismaatjes kijkt zorgvuldig wie bij elkaar passen. De vrijwilligers kunnen bij de aanmelding al aangeven wat hun wensen zijn, waardoor het maken van een match makkelijker en sneller gaat. Het proces bestaat uit een kennismakingperiode die bestaat uit vier uitjes, denk aan een taart bakken, wandelen, naar de kinderboerderij of samen voetballen. “Vanaf dag één was het meteen een dikke match tussen mij en mijn maatje.”

Een kind kan aangemeld worden door zijn of haar ouder, school of andere instanties. Per kind wordt er gekeken of hij of zij in de doelstelling van Vitalis past en wat Vitalis kan beteken voor het kind. 

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? 
Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!