Eerlijk Alternatief
Eerlijk Alternatief

Lokale partijen winnen in Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland

Algemeen

Lokale partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. In Pijnacker-Nootdorp werd Eerlijk Alternatief de grootste. In Midden-Delfland ontving Mijn Partij de meeste stemmen. 

Pijnacker-Nootdorp
Het opkomstpercentage in de gemeente Pijnacker-Nootdorp komt uit op 55,1%. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 lag dit hoger, op 57,2%. Eerlijk Alternatief kreeg 22,4% van de stemmen, oftewel 8 van de 31 zetels die de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp telt. Dit is een enorme stijging ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Toen haalde Eerlijk Alternatief 14,9% van de stemmen, wat goed was voor 5 zetels. “Alle kiezers, vrijwilligers in het stembureau en iedereen die Eerlijk Alternatief een warm hart toedraagt, bedankt!”, zo klinkt het vanuit de partij. “Speciale felicitaties aan D66 en Trots die ook een mooie winst hebben geboekt bij deze verkiezingen.”

Overige partijen
Trots Pijnacker-Nootdorp verdubbelt in het aantal zetels, van 1 naar 2. Ook D66 boekte een mooi resultaat. Deze partij eindigde als tweede met 18,3% van de stemmen, goed voor 6 zetels. Dit zijn 2 zetels meer ten opzichte van de afgelopen raadsperiode. De huidige coalitiepartijen VVD en CDA haalden minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen. De VVD moet 2 zetels inleveren en komt uit op 4 zetels. Het CDA mag 3 in plaats van 5 zetels gaan invullen. Progressief Pijnacker-Nootdorp (4 zetels) en de ChristenUnie-SGP (1 zetel) blijven gelijk. Gemeentebelangen moet 1 zetel inleveren en komt daarmee uit op 2 zetels. Partij voor de Dieren moet er eveneens 1 inleveren en eindigt daarmee op 1 zetel.

Midden-Delfland
Het opkomstpercentage lag in de gemeente Midden-Delfland met 64,5% een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde Echter, bij de verkiezingen van 2018 lag het percentage nog hoger op 66,3. Mijn Partij komt volgens de voorlopige uitslag met 24,7% van de stemmen uit op 4 zetels, dus 1 extra zetel ten opzichte van de afgelopen raadsperiode. “Midden-Delflanders, bedankt voor jullie stem! We zijn voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente Midden-Delfland de grootste partij. Trots en blijdschap overheersen!”

Overige partijen
Het CDA behoudt haar 4 zetels, maar eindigt met 22,1% van de stemmen onder Mijn Partij. OGP Midden-Delfland moet een zetel inleveren en eindigt daarmee op 3 zetels. De VVD levert 3,8% van de stemmen in maar behoudt haar 3 zetels. D66 krijgt er een zetel bij en heeft er nu 2 te vullen. De ChristenUnie behoudt haar zetel, de PvdA moet hem inleveren en verdwijnt daardoor de komende vier jaar uit de raad.

Definitieve uitslag
De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wordt op maandag 21 maart vastgesteld door het centraal stembureau. Dan wordt duidelijk welke kandidaat-raadsleden de komende vier jaar de gemeenteraden vormen. Bij de vaststelling van de definitieve uitslag worden ook de voorkeurstemmen en restzetels meegewogen.

 Mijn Partij