Neal bij het gemeentehuis van Midden-Delfland (Foto: Koos Bommelé)
Neal bij het gemeentehuis van Midden-Delfland (Foto: Koos Bommelé)

Neal Ruiterman gaat strijd woningnood aan van binnenuit

Algemeen

DEN HOORN - De 26-jarige Neal vindt dat de gemeente Midden-Delfland te weinig doet om de woningnood voor starters en senioren op te lossen. Als sinds oktober 2020 voert hij actie voor meer betaalbare woningen voor deze doelgroepen. Waar dit tot heeft geleid? “Tot niks!”, zegt hij zelf. Daarom probeert hij het probleem nu op te lossen van binnenuit en gaat hij de lokale politiek in. 

Door Cheyenne Toetenel

Neal vindt dat de gemeente te weinig doet om haar eigen inwoners van goede huisvesting te voorzien. De afgelopen jaren heeft hij daar meermaals aandacht voor gevraagd. Zo gaf hij tweemaal een betoog tijdens raadsvergaderingen, richtte hij de facebookgroep ‘Midden-Delfland voor Midden-Delflanders’ op met inmiddels ruim 1150 leden, reed hij in een witte eend door de gemeente met een microfoon en flyers, en bood hij wethouder Renzen van de VVD een petitie aan met 1.260 handtekeningen. Later richtte Neal samen met negen andere Midden-Delflanders de vereniging Woningnood Midden-Delfland op, waar vanuit een kritische zienswijze werd ingediend op de omgevingsvisie. Al deze acties hebben tot niks geleid, vertelt Neal. “Hierdoor ben ik tot de conclusie gekomen dat vanaf de zijlijn je mening uiten geen nut heeft. Er wordt nou eenmaal niet geluisterd naar de inwoners, zelfs niet bij een ondertekening door bijna 1.300 mensen. Daarom heb ik besloten om van binnenuit te strijden voor verandering. Eind januari heb ik mij aangesloten bij ‘Mijn Partij’ en nu stel ik mij verkiesbaar voor de gemeenteraad.” 

Woningaanbod
Volgens Neal komt het er in Midden-Delfland nu op neer dat je of in aanmerking moet komen voor een sociale huurwoning of een flinke zak geld moet hebben. “Het is een gemeente geworden waar wordt gebouwd voor ‘yuppen’ en sociale huurders uit voornamelijk Den Haag. Een grote groep uit onze gemeente valt tussen de wal en het schip. Ze verdienen te veel voor sociale huur en te weinig voor een koopwoning.” Dat is niet hoe het hoort, vindt hij. “Om het mogelijk te maken om in Midden-Delfland te kunnen blijven wonen, moeten er kleinere woningen bijgebouwd worden. Dan bedoel ik kleiner dan 100 m2. In Midden-Delfland is volgens de cijfers van het CBS 31% van de woningen kleiner dan 100 m2. In de provincie is dit 56%, dus dat is een groot verschil. Starterswoningen en seniorenwoningen ontbreken in onze gemeente. Dit moet veranderen. Door naast starterswoningen ook meer seniorenwoningen te bouwen, tackel je meerdere problemen in één keer. Er zijn steeds meer ouderen die in een eengezinswoning wonen en die gelijkvloers en kleiner willen wonen. Mocht dit lukken, dan komen de eengezinswoningen vrij voor jonge gezinnen. Zo creëer je doorstroming.” Beloftes doet Neal niet, op de belofte dat hij zich voor de volle honderd procent gaat inzetten om zijn doel te bereiken na. “Af en toe is de politiek een heel vies spelletje, waarin beloftes worden gedaan die niet worden waargemaakt. Partijen roepen nu bijvoorbeeld dat ze starters en senioren gaan helpen, terwijl ze de afgelopen vier jaar anders hebben laten zien. Daar win je geen vertrouwen mee, dus aan loze beloftes doe ik niet mee.”

Jongeren en politiek
Door de politiek in te gaan hoopt Neal jongeren te inspireren. “De opkomst voor de verkiezingen was hier vier jaar geleden maar 2/3. Veel jeugd heeft niet gestemd. Zij voelen zich niet aangetrokken tot de politiek, omdat deze niet representatief is. Ik hoop hen te laten zien dat wij jongeren voor onszelf moeten opkomen en stemmen belangrijk is.”