Patrick en Vanessa runnen De Border succesvol (Foto: Sara Tholenaars)
Patrick en Vanessa runnen De Border succesvol (Foto: Sara Tholenaars)

Stichting Welbevinden Delft viert jubileum in De Border

Algemeen

DELFT - Stichting Welbevinden Delft vierde donderdag samen met genodigden het 1-jarig jubileum in De Border. Ook het besluit tot langjarige openstelling van het jongerencentrum door de stichting en het definitief terugdraaien van de bezuiniging en afstoting droeg bij aan de feestvreugde.

Door Cheyenne Toetenel

Jongeren, maar ook andere buurtbewoners en personen uit de lokale politiek brachten een bezoekje aan het feest om met een ‘gezonde borrel’ te proosten op het bestaan van De Border. Trots toont jongerenbegeleider Patrick Verbaan vervolgens de ruimtes van het jongerencentrum: een jongerenruimte, tienerruimte en filmzaal waar de jeugd regelmatig plaatsneemt in de oude stoelen van Apollo om met elkaar een film te kijken. In 1993 werd de laatste steen van De Border gelegd en sindsdien is het een begrip in de wijk Tanthof, wat Oost en West met elkaar verbindt. Jarenlang was op deze plek van alles te beleven en trokken de activiteiten veel jongeren aan. Vanaf 2014 is het gebouw echter een tijd gesloten geweest door de bezuinigingen vanuit de gemeente. Diverse organisaties probeerden er vervolgens tevergeefs weer een jeugdcentrum van te maken. Pas toen Patrick en Vanessa Verbaan er een jaar geleden met de door hen opgerichte Stichting Welbevinden Delft (SWD) introkken werd het wijkcentrum weer een succes. Elke maandag, woensdag en vrijdag organiseren zij uiteenlopende activiteiten en inloopmiddagen voor tieners van 10 tot 15 jaar en jongeren van 16 tot 26 jaar. Ook op dinsdagavond wordt De Border opengesteld voor jongeren. De tieners en jongeren zelf worden betrokken bij het bedenken van activiteiten, want niemand weet beter waar behoefte aan is dan zijzelf. Activiteiten zijn per week te vinden op www.stichtingwelbevindendelft.nl.

Weerbaarheid
De vrijwilligers van SWD focussen zich vooral op het vergroten van de weerbaarheid van jongeren in Tanthof. “Wij geloven dat je op eigen kracht veel kunt bereiken”, aldus Patrick Verbaan. “Als je op basis van de behoeften van de jeugd activiteiten organiseert die ook nog eens de brug slaan met educatie, voorlichting, kunst en ontwikkeling op meerdere vlakken, krijg je veel sociale binding in de wijk. Wij komen uit dezelfde omgeving en kunnen een signalerende functie hebben voor de jongeren. Als ze tegen problemen aanlopen, kunnen wij ze bijvoorbeeld doorverwijzen naar de juiste instantie.”

Bezuinigingen
SWD heeft het afgelopen jaar laten zien een waardevolle toevoeging te zijn aan de wijk, ondanks dat zij veel onzekerheden te verduren heeft gehad betreft de toekomst van het jongerencentrum. Sinds het voorstel van het college voor verzachting van de bezuinigingen uit het herstelplan in januari van dit jaar in de raadsvergadering officieel is bekrachtigd en de toekomst er een stuk zekerder uitziet, kunnen Patrick en Vanessa weer over mooie nieuwe plannen nadenken. De bezuinigingen en het afstoten van De Border zijn definitief teruggedraaid en SWD mag de activiteiten en het sociaal maatschappelijke plan in de aankomende jaren verder uitrollen in De Border. Verbaan benadrukt nog eens dat bezuinigen op voorzieningen voor jeugd hoge kosten met zich mee kan brengen in de toekomst. “Nu investeren in plaats van bezuinigen betekent op de lange termijn veel kosten besparen op bijvoorbeeld GGZ, jeugdzorg en politie. Daarom is de genomen beslissing van het college en de raad zo ontzettend belangrijk. Hopelijk zullen er in de toekomst in meerdere wijken weer initiatieven genomen worden zoals ook SWD is begonnen in De Border en zal er in elke wijk weer een jongerencentrum opbloeien.”

Toekomstplannen
Verbaan geeft aan dat SWD zich ook in 2022 voor de volle honderd procent zal inzetten voor jongeren én ouderen. “Ook zullen wij ons focussen op de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk. Dit betekent nog meer de verbinding zoeken tussen jongeren en ouderen, om het wederzijds respect te vergroten. Daarnaast gaat SWD meer doen op het gebied van weerbaarheid en veerkracht voor de jeugd, zoals MDT projecten, educatie, en voorlichting, maar ook met het zoeken van werk en huisvesting voor jongeren. Uiteraard zullen wij ook veel activiteiten betreft vrijetijdsbesteding blijven organiseren.” Een aantal concrete toekomstplannen heeft Patrick reeds met ons gedeeld. “Wij willen een buddyprogramma opzetten, waarbij we jongeren inzetten om ouderen en hulpbehoevenden te helpen met klusjes. Ook willen we kijken of we kunnen gaan werken met mensen vanuit het UWV of die wegens een beperking buiten de boot vallen. Al die nieuwe plannen geven ons energie om door te gaan en nog meer jeugd te bereiken.”