Coördinator Floris bij wijkcentrum De Wending (Foto: Koos Bommelé)
Coördinator Floris bij wijkcentrum De Wending (Foto: Koos Bommelé)

‘Iedereen is welkom in de Delftse wijkcentra’

Algemeen

DELFT - Wijkcentra in Delft zijn de laatste tijd niet altijd even positief in het nieuws. Onterecht, vindt coördinator Floris Dekker. Met zijn tegengeluid wil hij Delftenaren laten weten dat er écht genoeg te doen is in de buurthuizen. En zit er voor jou toch niets tussen? De coördinatoren van Welzijn Delft denken graag met je mee om nieuwe activiteiten op te zetten. 

Door Cheyenne Toetenel

“In de politiek en de media wordt nu vaak een beeld van onze wijkcentra geschetst dat niet helemaal klopt met de werkelijkheid”, aldus Floris. “Het woord ‘zalenverhuurbedrijf’ is weleens gevallen, maar dat doet ons werk echt tekort. Samen met twee collega-coördinatoren en zo’n zeventig onmisbare vrijwilligers - zowel wijkbewoners die het vanuit hun hart voor de buurt doen als mensen van Werkse! - doen wij er alles aan wat binnen onze macht ligt om van de buurthuizen en jongerencentra een gezellige plek te maken. Om de kosten te dekken en het licht aan te kunnen houden vragen we een kleine vergoeding voor zaalhuur, wat voor een goede ruimte slechts een paar euro per uur is. Is het betalen van deze vergoeding echt niet haalbaar, dan denken wij graag mee over de mogelijkheden.”  

Activiteiten
Op www.welzijndelft.nl zijn alle wijkcentra te vinden met elk een eigen activiteitenschema. “We zijn er echt voor de buurt. Iedereen is welkom, we willen ook dat iedereen ons weet te vinden. Yoga, Tai Chi, taallessen, cabaretclubjes, koffieochtenden, soosmiddagen... Je kan het zo gek niet bedenken of we bieden het aan.” Dat het in het ene buurthuis net even wat drukker is dan in het andere buurthuis, dat ontkent Floris niet. Maar van leegloop is niets waar, vertelt hij. “Als je kijkt naar onze activiteiten is het over het algemeen superdruk. In coronatijd was het wat rustiger, maar het krabbelt nu langzaamaan weer op met nieuwe activiteiten. Vooral in Het Buitenhuis en De Wending hebben we een enorme aanloop en mengen bezoekers goed met elkaar, en ook in De Hofstee en De Vleugel gebeurt van alles. In de Wippolder en op de Bras is het wat rustiger, maar ook daar investeren we absoluut om een fijne plek te zijn voor buurtbewoners. We doen er alles aan om onze wijkcentra actueel en netjes te houden met het geld wat we krijgen, ondanks eerdere bezuinigingen, en hopen dat buurtbewoners zelf ons daarin willen ondersteunen.”

Activiteiten opzetten
Wat de coördinatoren van de wijkcentra ook doen is buurtbewoners helpen met het opzetten van nieuwe activiteiten. “Iedereen is welkom om een eigen activiteit voor de wijkbewoners te organiseren, graag zelfs! Niet voor iedereen is het waarschijnlijk even makkelijk om zelf een concept neer te zetten, dus wij helpen daar graag bij. Als het niet haalbaar is om direct de zaalkosten te betalen, kijken wij of wij de activiteit tijdens de opstartfase kunnen financieren.” Als mensen zelf een ruimte willen reserveren voor een activiteit is dat mogelijk via www.zoekenboekdelft.nl. Heb je hulp nodig, dan kun je contact opnemen via de contactgegevens op de website.

Bezuinigingen
Kritiek komt vooral tot stand door de vergelijking van de huidige situatie met die van vroeger, denkt Floris. “Tien jaar geleden was het perfect, kon het geld niet op en was er enorm veel subsidie beschikbaar voor wijkcentra. Maar die tijden zijn helaas voorbij. Het werk dat wij nu met drie betaalde krachten en de vrijwilligers doen deden ze vroeger met zestig betaalde krachten. Voor nieuwe clubjes was geld beschikbaar om spullen te kopen. Dat is in deze tijd niet meer mogelijk met het huidige beleid van de gemeente, maar dat hoeft absoluut de pret niet te drukken. Er is nog altijd van alles mogelijk om een leuke tijd te hebben in de eigen wijk, alleen vragen we daarbij om betrokkenheid van de wijkbewoners zelf.” Waar volwassenen zelf het initiatief nemen om nieuwe activiteiten op te zetten, gebeurt dat nauwelijks door jongeren. “Ik ben het eens dat er meer te doen moet zijn voor jongeren in de wijken, maar in het beleid ligt dit onderwerp nu bij de Delftse organisaties met jongerenwerkers die afhankelijk zijn van de gemeente. Het is goed dat er nu ook onafhankelijke partijen zijn die de activiteiten zelf oppakken.”

Vrijwilligers
Floris benadrukt dat meer vrijwilligers altijd welkom zijn om meer mogelijk te maken in de buurthuizen. “Juist ook de mensen die zeggen dat er niets te doen is in de wijkcentra roepen wij op om zich bij ons aan te melden. We staan altijd open voor ideeën om onze buurthuizen aantrekkelijker te maken voor Delftenaren, dus gaan graag met iedereen in gesprek die kan helpen het activiteitenprogramma te versterken.”