Terwijl de clubleden haar aanmoedigen slaat wethouder Schrederhof de eerste paal. (Foto: Koos Bommelé)
Terwijl de clubleden haar aanmoedigen slaat wethouder Schrederhof de eerste paal. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Fortuna/Delta Logistiek bouwt met tweede sporthal aan multifunctionele toekomst

Algemeen

DELFT – Met het slaan van de eerste paal, gisteren, voor de bouw van een tweede sporthal, bouwt korfbalvereniging Fortuna/Delta Logistiek letterlijk aan de toekomst: “We willen meer bieden en toonaangevend zijn”, aldus voorzitter Jan Jaap van Leusden.

“Om al onze teams van trainingsruimte te voorzien huren we ruimte bij anderen. Dat is natuurlijk niet ideaal, en door het tekort aan halruimte wordt dat ook steeds lastiger”, zegt Jan Jaap. “Met de bouw van de nieuwe hal lossen we niet alleen een capaciteitsprobleem voor onszelf op, maar bieden we ook anderen ruimte.” Zo gaat naast Fortuna/Delta Logistiek zelf ook basketbalvereniging DAS de nieuwe hal gebruiken, net als ROC Mondriaan. “Dat past in het plan Fortuna 2030”, legt Jan Jaap uit. “Daarin  staat onder andere dat we willen groeien naar een multi vereniging waar naast korfbal ook andere sporten, zoals tennis en basketbal, een plek krijgen.” Dat betekent niet dat Fortuna snel een Omnisportvereniging wordt: “Iedere vereniging die de hal gaat gebruiken, blijft vooralsnog zelfstandig en onder eigen naam opereren.”

Stichting
Oud-clubvoorzitter Jan Preuninger, al meer dan 60 jaar verbonden aan de club, kan zich de tijd nog herinneren dat Fortuna/Delta Logistiek nog helemaal geen sporthal had. “Fortuna is in 1957 opgericht. Drie jaar later kwam ik er al bij. Die eerste jaren zwierven we van plek naar plek: de Oude IJsbaan, het terrein van DHC, later sporthal Biesland. Ons eerste clubhuis was het gebouw dat nu van de Rugbyclub is. Pas in 1975 bouwden we ons eerste eigen clubgebouw en het zou daarna nóg tien jaar duren voor de eerste sporthal er kwam.” Die eerste hal zorgde ervoor dat de club meer mogelijkheden kreeg: “Al  is het maar op het gebied van je trainingstijden.” Voor de bouw van die hal werd indertijd speciaal de Stichting Sporthal Fortuna opgericht. “Het was een project in samenwerking met NOC/NSF”, herinnert Jan zich.

Lange adem
Sindsdien is de stichting verantwoordelijk voor het beheer van het complex, de kantine uitgezonderd. Ook nu is het de stichting die in de hal gaat investeren en de gebruikers die het gaan exploiteren. “Maar uiteraard heeft ook de club zelf financieel bijgedragen, net als de gemeente.”
Jan is momenteel voorzitter van die stichting en dus nauw betrokken bij het ontwerp en de bouw van de nieuwe sporthal. Een project dat al op het netvlies van de club stond sinds zijn eigen voorzitterschap (2002-2008). Dergelijke projecten zijn een zaak van lange adem en veel regelwerk: “Gelukkig zijn we daarbij goed geholpen door de gemeente en door wethouder Karin Schrederhof die zich erg heeft ingezet voor ons.” Vandaar dat zij op 18 januari de eerste paal mocht slaan.

‘Fraaie doos’
Veel werk, veel regelen, maar het wordt mooi, vindt Jan. “Kijk het blijft een doos”, legt hij uit. “Maar ik denk dat we er wel in geslaagd zijn om er een fraai ontwerp van te maken. Met een speelse aanblik.”
De hal wordt 44 meter lang en 34 meter breed en voldoet uiteraard aan alle eisen die een moderne club kan stellen.
Ook over duurzaamheid is nagedacht, bijvoorbeeld door de keuze van materialen. “Als het even kan willen we het dak ook volgooien met zonnepanelen”, aldus Preuninger. “Daar studeren we nog op, maar we hopen daar binnen twee maanden duidelijkheid over te hebben.”

Leren
Preuninger mag dan een ‘oude rot’ binnen de club zijn, dat geldt niet voor Jan Jaap van Leusden. Hij is sinds oktober vorig jaar voorzitter, hoewel hij eigenlijk van ‘elders’ komt: “Ik ben vele jaren betrokken geweest bij VEO in Voorburg. Via mijn kinderen, die bij Fortuna/Delta Logistiek spelen, kwam ik hier terecht en na verloop van tijd vroeg men mij voor deze functie. Fortuna/Delta Logistiek is een grotere vereniging en speelt al jaren op een hoger niveau dan VEO, en ik vind het interessant om te zien hoe zo’n club functioneert. Ik ben er ingestapt om er ook zelf van te leren.”
De club staat er anno 2022 goed voor, maar de coronacrisis heeft er wel ingehakt: “Omdat behalve de selectie alle teams stillagen, zijn er leden weggegaan. Dat is op zich niet onlogisch. En werven is lastig in een periode als dit, want je hebt weinig te bieden.”

Toonaangevend zijn
Maar dat gaat nu veranderen hoopt hij: “Met de bouw van de nieuwe sporthal kunnen we onze ambitie om toonaangevend te blijven binnen de korfbalsport en de gemeente Delft meer waarmaken. Naast de wedstrijden op de zaterdagochtend gaan wijzelf ook twee avonden in de week trainen in de nieuwe hal. De overige dagen worden ingevuld door DAS en ROC Mondriaan.”