Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Foto: Guus Schoonewille)
Burgemeester Marja van Bijsterveldt (Foto: Guus Schoonewille)

Marja van Bijsterveldt gekozen tot Beste Bestuurder Zuid-Holland

Algemeen

DELFT - Burgemeester Marja van Bijsterveldt is benoemd tot Beste Bestuurder van Zuid-Holland. Dit maakt dat zij automatisch is genomineerd voor de verkiezing van de Beste Lokale Bestuurder van Nederland in het jaar 2021. Het publiek bepaalt wie van de genomineerden daadwerkelijk deze titel mag dragen. Vindt u dat Van Bijsterveldt hem verdient? Breng dan nu uw stem uit.

Door Cheyenne Toetenel

Dit jaar organiseert nieuwsplatform Binnenlands Bestuur in samenwerking met Necker van Naem de dertiende editie van de jaarlijkse verkiezing van de Beste Bestuurder. Lokale en regionale politici, bestuurders, secretarissen en griffiers maakten eind 2021 de selectie. Wie vonden zij uitblinken in het afgelopen jaar? Burgemeester Marja van Bijsterveldt is in deze eerste ronde gekozen tot Beste Bestuurder van Zuid-Holland. Nu maakt zij in de tweede ronde kans om de Beste Lokale Bestuurder van Nederland te worden. 

Betrokken
Burgemeester Marja van Bijsterveldt is door haar provinciegenoten gekozen om diverse redenen, zo valt te lezen op de website van de Beste Bestuurder. “Burgemeester Van Bijsterveldt staat met gezag boven de partijen”, stellen haar provinciegenoten. “Zij is een verbindende burgemeester die empathie toont en daarbij ook op zoek gaat naar duurzame oplossingen.” Van Bijsterveldt wordt door invullers omschreven als betrokken en toegankelijk voor inwoners. “Haar sterke netwerk weet zij effectief in te zetten voor Delft.”

Lof
Marja van Bijsterveldt is sinds 2 september 2016 burgemeester van Delft. Vorige maand werd bekend dat zij ook de komende jaren aanblijft, in een tweede ambtstermijn. Dat werd bepaald door de gemeenteraad in de bijzondere raadsvergadering van donderdag 16 december. Nieuws waar veel Delftenaren blij mee zijn, want velen zien de burgemeester het liefst nog lang niet vertrekken en onderschrijven hetgeen gezegd is door de invullers van de Beste Bestuurder van Zuid-Holland. In een aflevering van Delft op Zondag TV vertelden inwoners eerder al enthousiast over de herbenoeming. “Goed dat ze blijft zitten. Ik vind het een hele leuke aardige vrouw en ze doet goede dingen”, zegt een dame. “Dat ze aanblijft vind ik heel goed. Ze is goed voor Delft, dus dat willen we nog wel zes jaar”, aldus een heer. “Ik vind het een heel goede burgemeester”, stelt een ander. ““Natuurlijk gaat er ook wel eens iets niet goed maar dat overkomt iedereen.” Zelf hecht de burgemeester ook veel waarde aan de contacten met Delftenaren. “Dankbaar ben ik voor de vele mooie momenten die ik heb beleefd. Dan heb ik het over de ontmoetingen die ik in de loop der tijd heb gehad met mensen, de prachtige gesprekken die ik met hen heb gevoerd en de mooie initiatieven die ik in het zonlicht heb mogen zetten. Dat is één van de mooie kanten van het burgemeesterschap.”

Grote eer
In een eerste reactie laat Van Bijsterveldt weten enthousiast te zijn over de benoeming tot Beste Bestuurder van Zuid-Holland. “Ik vind het heel leuk en verrassend dat ik gekozen ben tot Beste Bestuurder van de provincie”, vertelt zij. Over de landelijke nominatie is Van Bijsterveldt bescheiden. “De nominatie voor Beste Lokale Bestuurder van Nederland is natuurlijk prachtig, maar ik ben ervan overtuigd dat alle genomineerden het verdienen om dit te worden. Het zal lastig zijn om zo veel verschillende bestuurders uit verschillende delen van het land met elkaar te vergelijken. Dus laten we met de Olympische Winterspelen in Peking voor de deur de gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen in ere houden. Beste Bestuurder van Zuid-Holland vind ik al heel mooi en beschouw ik als een grote eer.”

Beste Bestuurders
Met deze nominatie maakt Marja van Bijsterveldt kans om in het rijtje te komen van onder meer burgemeester Aboutaleb van de gemeente Rotterdam, wethouder Smeulders van de gemeente Helmond, burgemeester Buijs-Glaudemans van de gemeente Oss en commissaris van de Koning Van de Donk. Andere genomineerden dit jaar zijn bestuurders uit de overige elf provincies en één uit de waterschappen.

Stemmen
In de tweede ronde die op dit moment in volle gang is, bepaalt het publiek wie van de genomineerden daadwerkelijk de Beste Lokale Bestuurder van 2021 wordt. Stemmen kan tot en met zondag 30 januari via www.bestebestuurder.nl. Wie de titel officieel mag gaan dragen, wordt bekend gemaakt op 3 februari. Dat gebeurt tijdens Kompas, het jaarlijkse online event van het nieuwsblad Binnenlands Bestuur dat samen met Necker van Naem de organisator van deze verkiezing is.

Wilt u dat onze Delftse burgemeester wordt geprezen voor haar werkzaamheden in de stad? Breng dan nu uw stem uit via:

www.bestebestuurder.nl

!