Huis te koop wordt deze week aangeboden door Van Daal Makelaardij

DELFT- Vanaf 1960 bewoonden de ouders van Babet Galis dit fraaie pand anno 1741, tot vader Galis twee jaar geleden op 99-jarige leeftijd overleed. Moeder Galis volgde hem een jaar later. Aan Babet en zijn twee zussen de taak om er waardige opvolgers voor te vinden. Deze komen terecht in een authentiek vroeg Rococo interieur, ook wel Lodewijk XIV stijl genoemd. Met oorspronkelijke ornamenten aan de gevel, drie schouwen, plafonds, lambrizeringen en het hoge trappenhuis.

“Het is heel bijzonder en zeldzaam dat dit al die jaren in takt is gehouden”, aldus Babet. “De stijl van het huis is voor Hollandse begrippen overdadig, de vroege Rococo. Later werd het nog uitbundiger. Een en ander kenmerkt zich door ornamenten van natuursteen en eikenhout, hoge ruimtes en veel glas/kleine raampjes. Daar is nog wel iets leuks over te vertellen. Vroeger betaalde je belasting naar rato van het aantal raampjes in je woning. Als kind al hoorde ik hierop commentaar vanaf de rondvaartboten die door de gracht voeren. Men zei dan: “Hier woonde vroeger een man die met al z’n raampjes wilde laten zien hoeveel belasting hij betaalde en dus hoe rijk hij was”. Nog steeds hebben ze het hierover bij het langs varen”. Deze originele staat met de kleine raampjes is overigens in ere hersteld bij de grote restauratie, die in 1953 onder Monumentenzorg heeft plaatsgevonden. Ook bevinden zich voor de ramen nog de originele luiken. Het pand is nog steeds een Rijksmonument. 

Kunstzinnig
Babet weet waar hij over praat. Hij volgde zijn vader op als architect en nam zelfs het kantoor aan huis van hem over. Vader Galis heeft zich veel bewogen in de Delftse kunstwereld, door bijvoorbeeld exposities te organiseren in de Prinsenhof en theater in de Waag. De woning was ingericht naar de nieuwe woonideeën van de jaren ‘60. Babet: “Er stonden lichte meubels, het houtwerk was wit gemaakt, de wanden fel gekleurd en er lagen overal linoleum vloeren. Waar het linoleum plaatselijk is weggehaald, worden de originele grenen vloerdelen weer zichtbaar. Op de begane grond liggen plavuizen, in de hal marmeren tegels”.

Mooi project
Het huis met acht kamers is zeer ruim en kan volledig naar eigen inzicht aangepakt worden door bewoners met gevoel voor historie. Op de bovenverdieping leidt een vlizotrap naar een aanzienlijke bergruimte. “Er kan zelfs een extra slaapplek van worden gemaakt, maar die moet dan wel; verbonden worden met de kamer daaronder in verband met deze trap”, aldus Babet. Verder noemt hij het mooie balkon, waar vanaf 12 uur van de middag- en avondzon kan worden genoten.

Huis uit een folder
De architect groeide op in het huis, waar hij als kind al trots op was. “Het stond indertijd op de voorpagina van de folders over Delft en dat gaf je wel een apart gevoel”. Zijn woongenot haalde hij ook uit de bouwstijl. “Deze was prachtig. Uitbundig, met een gigantisch trappenhuis waar je van de leuning kon glijden, en de grote schouwen met ook een houtkachel in de woonkamer. En het is natuurlijk fantastisch dat er in die kleine driehonderd jaar niets is veranderd aan de authenticiteit van de stijl”.

Zeer ruim authentiek geornamenteerd grachtenpand

Oude Delft 241, Delft
Vraagprijs is: 1.045.000 k.k.
Woonoppervlak is: 223m2
Van Daal Makelaardij
Voldersgracht 33
2611 EV Delft
015-2127300
www.vandaalmakelaardij.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1