Inge en haar collega's van Fysio Delfgauw. (Foto: PR)
Inge en haar collega's van Fysio Delfgauw. (Foto: PR)

Bewegen als lifestyle: net zo gewoon als tandenpoetsen

Algemeen

Delfgauw – Bewegen is goed voor je. En dat hoeft niet moeilijk te zijn. “Als je nog een goed voornemen ten uitvoer wil brengen dit jaar, ga bewegen!”, aldus Inge de Jong van Fysiotherapie Delfgauw. 

De fysiotherapie kon tijdens de laatste lockdown gelukkig wel doorgaan. Het team van Delfgauw, als experts in beweging, zijn super blij dat sinds dit weekend in ieder geval de sportscholen weer open zijn. Sporten is van wezenlijk belang voor een goede gezondheid, het werkt stress verlagend en versterkt het immuunsysteem. `Onder onze begeleiding was het deze keer wel mogelijk door te werken op de locatie van Anytime Fitness, met als bijvoorbeeld de COVID revalidatie´, aldus Inge. “En nu iedereen weer mag komen geeft het ons nog weer meer mogelijkheden. Zo gaan onze inloopspreekuren weer beginnen: elke dinsdag kun je van 18.00-19.30 uur bij een fysiotherapeut terecht met korte vragen.”

Motivatie
En dat is nodig, weet Inge. “Door de coronaperiode heen zien we dat mensen het steeds moeilijker vinden om gemotiveerd te blijven, óók als het om bewegen gaat. Corona zet ons letterlijk en figuurlijk stil. We hebben het nodig om op te laden: door leuke dingen te doen, cultuur te beleven èn door te bewegen. Dat ontlaadt ons ook weer. Wat we nodig hebben is een booster. Nee, niet die ene, vooral een motivatiebooster. iets wat ons weer in beweging zet.” Dat kunnen de filmpjes zijn, die je op de site van fysiotherapiedelfgauw.nl kun vinden, maar motivatie komt toch vooral door zelf iets te ondernemen, alleen of met anderen. En zo nodig met hulp.

Regelmaat
Maar wie al een tijdje stil heeft gestaan moet misschien niet meteen weer vol aan de bak willen. “De truc is regelmaat”, verklaart Inge. “Niet in één keer heel veel doen, maar regelmatig een klein beetje. Denk bijvoorbeeld aan de ommetjes-app, waarmee je dagelijks vijftien minuten gaat wandelen. Maar je kunt ook 5- of 10-minutenoefeningen doen, of een pauzeprogramma op je werk gaan gebruiken. Of dat je gewoon muziek aanzet en gaat dansen. Waar het om gaat is dat je iets doet en dat volhoudt, dat het een gewoonte wordt, net als tandenpoetsen.”

Lifestyle
Bewegen is dus geen sprint, maar een marathon. Een lifestyle met een mooi woord. Fysio Delfgauw kan je daarbij helpen: “In het voorjaar starten we weer met de beweegkuur, een tweejarig project voor met name mensen met overgewicht. Dat is echt gericht op het veranderen van levensstijl door individuele en groepssessies. Met een lifestylecoach, diëtist en fysiotherapeut ga je aan de slag om blijvende verandering te bereiken. De eerste twee groepen die we hebben gedraaid laten zien dat het echt werkt. Dus ben je geïnteresseerd, meld je dan aan. Dat kan via je huisarts.”

!