Het uitrijden van de dunne fractie met de giertank
Het uitrijden van de dunne fractie met de giertank

Logisch boeren met onze eigen koeienpoep!

SCHIPLUIDEN - Nog heel even en dan kunnen we weer genieten van het lentezonnetje, fluitende vogeltjes en gras dat weer groeit. Vooral van het groeiende gras worden wij bij Van Winden Kaas & Zuivel Boerderij erg blij!

Dat betekent dat onze koeien weer naar buiten kunnen, gras kunnen eten en wij hiervan weer verse producten kunnen maken. Maar voordat het gras gaat groeien, moet je het bemesten. Dit kan je doen met drijfmest (poep en urine van je eigen koeien) of met kunstmest dat in een fabriek wordt gemaakt. Kunstmest zorgt voor een goede groei in het gras, maar is niet 100% natuurlijk. Na het jaren gebruikt te hebben, hebben we dit jaar ervoor gekozen om het anders aan te pakken. We hebben besloten om onze eigen ‘kunstmest’ te maken!

Dit hebben we gedaan door een deel van onze drijfmest te scheiden in dunne fractie en dikke fractie. De dikke fractie zijn een soort van vlokjes geworden en dit strooien we uit over ons land. De dunne fractie is een vloeistof geworden en verspreiden we over het land met de giertank. In combinatie met (regen)water zijn de dikke en dunne fractie extreem goed opneembaar voor het land, wat zorgt voor een goede grasgroei het gehele jaar door. 

We zullen het meerdere keren tijdens het groeiseizoen over het land uitrijden. Zo kunnen de koeien kwalitatief goed, vers gras eten en kunnen we ook een mooie opbrengst oogsten voor het kuilvoer in de winter. Want goed voer voor de koe betekent goede melk en dat betekent weer smaakvolle melk- en kaasproducten!

Meer berichten
 
CustomHtml_1