Afbeelding
Foto: tessamolfotografie

Bewegend leren bij CBS De Waterhof!

Algemeen

De Waterhof, met locaties Lepelaarstraat 1 en Angolastraat 3 in de wijk Tanthof, is een gezonde school op het gebied van bewegen en sport. Wilma van der Leeden (schoolleider De Waterhof Delft): “Onze missie is een leven lang met plezier leren en bewegen.”

“Als je jong begint met bewegen, is de kans groter dat je dat de rest van je leven zult blijven doen”, vertelt Wilma. “Zeker in deze tijd, waarin veel kinderen op de bank blijven zitten achter de spelcomputer of de tablet, is het stimuleren van bewegen belangrijk. Wij zetten ons sterk in om kinderen te laten genieten van het bewegen, zodat ze in de toekomst sportief blijven. Vanuit onze missie bemerken we dat kinderen intrinsiek gemotiveerd zijn om bewegen en leren te combineren.”

Beweegbeleid
De Waterhof werkt dagelijks met beweegtussendoortjes Smart Breaks en Just dance, via video of animatie op het smartboard. “Langdurig onafgebroken zitten brengt negatieve gezondheidseffecten met zich mee. Daarom is het inroosteren van korte beweegmomenten belangrijk. Door het inzetten van beweegtussendoortjes, blijven de leerlingen niet te lang aan een stuk zitten.” De kinderen krijgen daarnaast twee keer per week gericht bewegingsonderwijs van een gediplomeerd vakdocent. “Zij krijgen buitenspellen aangeleerd door de beweegmethode van Beweegwijs, wat ervoor zorgt dat ze kunnen kennismaken met andere spellen dan voetbal.” Daarnaast organiseert de school Fit en Vaardig lessen op het gebied van rekenen en taal. Bij Fit en Vaardig wordt rekenen en taal gecombineerd met bewegen. “Het is wetenschappelijk bewezen dat deze lesmethode goed is voor het aanleren van automatiseringsoefeningen van taal en rekenen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het automatiseren van de tafels van vermenigvuldiging.” Ook kleuters worden in dit beleid meegenomen. Zo krijgen zij bewegend leren aangeboden via de beweegvloer van Springlab. Dankzij het sterke beweegbeleid dat wordt gevoerd op De Waterhof, is de school genomineerd voor de verkiezing ‘Sportiefste Basisschool van Nederland 2022’. Of De Waterhof daadwerkelijk de titel wint, wordt later dit jaar bekend gemaakt.

Ik, Jij, Wij
Op de Waterhof kan ieder kind zijn wie hij of zij is. “Iedere leerling krijgt de kans om zijn of haar eigen talenten te ontwikkelen, waarbij wij als basisschool zoveel mogelijk proberen aan te sluiten bij de naaste ontwikkeling van de kinderen. Wij kijken heel erg naar wat kinderen kennen en kunnen en passen daar het onderwijs op aan. We kiezen op basis van deze visie onze lesmethodes. Zo zie je dat terug in de groepen en ook tijdens beweegwijs op het plein. Daarnaast bieden we buiten de groep op beide locaties voor kinderen die dat nodig hebben verdiepende modules aan, gericht op het toepassen van praktische uitdagingen (klusklas) en theoretische uitdagingen (plusklas).

Meer weten? Kijk dan op www.cbsdewaterhof.nl.