'Ik zou me met name willen inzetten voor meer woningen voor jongeren, studenten en starters'
'Ik zou me met name willen inzetten voor meer woningen voor jongeren, studenten en starters'

Politiek: Marnix Weiler - STIP

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Hart voor Delft (4) en Onafhankelijk Delft (3).

Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Marnix Weiler van STIP.

Wat doe je naast je raadswerk?
Bovenal ben ik naast mijn raadswerk Delvenaar in hart en nieren. Ik werd er geboren, ben eropgegroeid en heb er inmiddels al een best een aantal jaren gestudeerd. Ik woon nog steedsmet veel plezier in Delft. In mijn vrije tijd ga ik graag de natuur in rondom Delft, zoals hardlopen in de Delftse Hout en het Bieslandse Bos of wielrennen in Midden-Delfland.

Ook drink ik graag een biertje in een van al die prachtige horecatenten en bezoek ik graag livemuziek en cultuur: van films in Lumen tot exposities in 38CC. Momenteel loop ik voor mijn studie waterbouwkunde aan de TU Delft stage bij de startup Oceans of Energy.

Dit bedrijf zit in de buurt van Leiden en is het eerste bedrijf ter wereld datsuccesvol drijvende zonnepanelen op zee heeft geïnstalleerd.
Waarom koos je voor de STIP? Is STIP meer dan een studentenpartij?
Juist omdat STIP zich voor heel Delft inzet koos ik voor STIP. Ik daag iedereen uit omrichting de verkiezingen ons eens aan te spreken, een kijkje te nemen op onze website of ons verkiezingsprogramma open te slaan. Onze standpunten zijn relevant voor iedere Delftenaar. Ik koos voor STIP, omdat zij constant vernieuwend is.

Bij Delftse problemen stellen we ons pragmatisch op en laat zich in tegenstelling tot andere partijen niet leiden door een politieke ideologie of landelijk uniforme standpunten. STIP is daarmee een progressieve, lokale partij.

Dat is iets wat niet alleen mij, maar veel meer mensen aantrekt zo blijkt uit onze groei inaantal zetels de afgelopen jaren.

Wat zijn politiek gezien jouw aandachtsgebieden?
Ik heb mij de afgelopen raadsperiode met name bezig gehouden met mobiliteit, cultuur, klimaat en energie.

Wat heb je / wat heeft de STIP voor de Delftse bevolking bereikt?
Op alle drie de gebieden heb ik mooie resultaten bereikt voor de Delftenaar. Zo heb ik ervoorgezorgd dat we de komende jaren gaan experimenteren met leefstraten. Hierbij gaat degemeente samen met bewoners aan de slag om hun straat veiliger, groener en leuker in te richten.

Ook heb ik namens STIP gepleit voor het belang van een goede Delftse evenementenagenda en is deze nu ook nieuw leven ingeblazen. Tot slot heb ik ervoor gezorgd dat de gemeente nu een actieplan op het gebied van klimaatadaptatie heeft.

Wat zou je, politiek gezien, graag willen verwezenlijken?
We hebben in Delft heel veel woningen nodig. Ik zou me met name willen inzetten voor meer woningen voor jongeren, studenten en starters. Zij zijn momenteel kansloos op de woningmarkt en verdienen hulp van de overheid.

Daarnaast is Station Delft Campus net geopend. Echter het openbaar vervoer van/naar de campus en bedrijventerreinen vanaf het nieuwe station en het centraal station laat nog erg te wensen over.

Hoge kwaliteit bus- en tramlijnen op deze routes zijn essentieel. Dit is een project van de lange adem weet elke Delftenaar. Denk aan tramlijn 19 naar de campus. Op de korte termijn kan deelvervoer de oplossing zijn. Tot slot is mijn grootste droom een nieuw poppodium, een vervolg op Speakers. Zou de nieuwe wijk Schieoevers hier niet perfecte locatie voor zijn?

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
In de raad hebben we een erg fijne politieke samenwerking. Waar we als Delftse politiek en Delftenaren in moeten veranderen is de toon van discussies buiten de raadszaal. Over verschillende politieke onderwerpen wordt op een zeer felle toon gesproken en er is soms een gebrek aan respect voor je mede-Delftenaar. Hier moeten we elkaar op aanspreken, maar laten we hierin als Delftse politiek het voortouw nemen!

Wat voor invloed heeft de covid-pandemie op jouw werk? Contact Delftse bevolking?
Corona heeft een grote impact gehad op mijn raadswerk. Input voor vergaderingen en mijn motivatie voor het raadswerk haalde ik het liefst uit gesprekken met de stad.

Corona heeft dit lastiger gemaakt. STIP heeft op allerlei manieren, zoals online vragenuren, geprobeerd om contact te houden met Delftenaren. Maar het liefst gaan wij natuurlijk zo snel mogelijk wee rmet jou persoonlijk in gesprek. Spreek ons aan tijdens de campagne!

Hoe kijk jij momenteel naar de landelijke politiek? Is dat een voorbeeld voor jou? Wat vind je van het nieuwe regeerakkoord?
Iedere keer als ik Tweede Kamer debatten voorbij zie komen ben ik blij met onze Delftse raad waarvan ik durf te zeggen dat de samenwerking een stuk volwassener is dan in Den Haag.

Het is dan ook zeker geen voorbeeld voor mij. Het nieuwe regeerakkoord is op veel punten progressiever dan de vorigen, maar het is geschreven door grotendeels dezelfde partijen. Dus eerst zien, dan geloven.

Hoe zie je de toekomst voor je in het kader van de verkiezingen 2022? Situatie STIP?
Ik kan verklappen dat ik niet zal terug komen op de nieuwe kieslijst van STIP. Na een halfjaar commissielid en 3,5 jaar raadslid is het tijd voor nieuwe energie in onze fractie.
Er staat een fantastische groep met mensen klaar om ook de komende raadsperiode het beste te doen voor onze prachtige stad.