Huizenbezitters krijgen dit jaar te maken met nieuwe WOZ-waardes en een hypotheekrenteaftrek die niet sneller zal worden afgebouwd
Huizenbezitters krijgen dit jaar te maken met nieuwe WOZ-waardes en een hypotheekrenteaftrek die niet sneller zal worden afgebouwd Foto: Getty Images

Wat brengt dit jaar op woning gebied?

Algemeen

DELFT- Sinds 1 januari van dit nieuwe jaar wordt de WOZ-waarde van bijna vijf miljoen huizen op een nieuwe manier berekend. Simpel gezegd wordt er nu aan de hand van oppervlakte in plaats van inhoud vastgesteld. Dit kan gevolgen hebben voor de WOZ-waardes van woningen, volgens toezichthouder de Waarderingskamer. 

Effect op OZB-belasting
De waardes kunnen nu hoger of lager gaan uitvallen. Aangezien deze door gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruikt worden voor belastingheffing, werkt dit door, bijvoorbeeld in de OZB-belasting. Gemeenten stellen als uitvoerder van de wet Waardering Onroerende Zaken elk jaar de waardes vast. Ongeveer 250 van de 352 gemeenten gaan aan de slag met de nieuwe waarderingsmethode. De overige gemeenten waren al overgestapt naar het nieuwe systeem. Hier bleven overigens de gevolgen beperkt.

De nieuwe berekening was nodig omdat de oude niet nauwkeurig genoeg meer was. De nieuwe manier brengt eventuele fouten aan het licht, die tot verschillen in de WOZ-waarden kunnen leiden. Gemeenten kunnen aan de belastingknoppen draaien om deze verschillen op te vangen, maar zoals gezegd bleven die aantoonbaar beperkt in gemeenten waar de WOZ al volgens de nieuwe methode werd berekend .  

Nog gauw even kopen
Een ander item dat per 1 januari van dit jaar geldt is de opkoopbescherming. In diverse steden mogen beleggers alleen een huis kopen als ze er zelf in gaan wonen. Vorig jaar november zag de Vereniging Eigen Huis het effect van de aangekondigde maatregel ontstaan. Huizenbeleggers sloegen nog snel even toe, waardoor de prijzen extra opgedreven werden. In die maand waren bestaande huizen 20,1 procent duurder dan het jaar daarvoor. Hiermee werd de hoogste prijsstijging sinds bijna 21 jaar bereikt. In oktober 2021 was deze nog hoopvol terug gelopen naar 18,3 procent. Op de overspannen woningmarkt opereren inmiddels tienduizenden Nederlanders, die na de koop van een nieuwe woning hun oude huis verhuren omdat dit meer oplevert dan verkoop. Dat gebeurt ook zonder de vereiste toestemming van de bank.

Geen snellere afbouw hypotheekrenteaftrek
Het Ministerie van Financiën verwacht dat in het voorjaar van dit jaar het plan bij de Europese Commissie in Brussel zal worden ingediend om huizenbezit en schuldenopbouw minder aan te moedigen. Een voorwaarde van Brussel voor steun uit het Coronaherstelfonds was een nog snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Deze blijft echter zoals ie is. Het nieuwe kabinet is van mening dat er een heel pakket van belang is dat breder gaat dan deze maatregel. Het hoopt Brussel te overtuigen met hervormingen op de arbeidsmarkt, meer woningbouw en strengere regels voor de huurmarkt. Bovendien wordt de hypotheekrenteaftrek sowieso al afgebouwd. Men is van mening dat niet alle aanbevelingen van Brussel overgenomen hoeven te worden. Volgens econoom Jacobs heeft Nederland een probleem wanneer Brussel vasthoudt aan de harde eis, maar komt het vaak wel tot een compromis. Hij ziet effect in een beperking van de hypotheekrenteaftrek tot dertig procent, aangevuld met het geleidelijk ophogen van het eigenwoning forfait (belasting op woningbezit), en het belasten van een woning als zijnde vermogen.