Bionda Heeringa behaalde de eerste plaats (Foto: Janneke van den Bos – van Koppen)
Bionda Heeringa behaalde de eerste plaats (Foto: Janneke van den Bos – van Koppen)

‘Dit is een overwinning op mijn gezondheidsperikelen’

Algemeen

BREDA - De Delftse Bionda Heeringa (50) heeft flink wat tegenslagen te verduren. Toch verdwijnt haar positieve instelling niet. Ondanks reuma en een tumor in haar hoofd, wist ze haar deelname aan het NK marathonschaatsen op kunstijs voor Masters zaterdag te bezegelen met een eerste plek.

Door Cheyenne Toetenel

Heeringa is veertien jaar verloskundige geweest, maar moest daar noodgedwongen mee stoppen toen bij haar reuma werd geconstateerd. Op haar slechtste moment belandde ze zelfs in een rolstoel. “Gelukkig ben ik daar redelijk goed uitgekomen. De reuma zit hem nu vooral nog in mijn handen, armen en schouders.” Heeringa werkt nu als babyfotograaf en heeft een eigen studio in Delft. Daarnaast skeelert en schaatst ze graag. “Ik was altijd al een enthousiaste skeeleraar. Van daaruit ben ik twintig jaar geleden gaan schaatsen om de winter door te komen. Twee jaar nadat ik begon deed ik voor het eerst mee aan een schaatsmarathon.” 

Ziekte
Schaatsen is voor Heeringa mogelijk omdat ze de lichaamsdelen waar de reuma in zit minder nodig zijn bij deze sport. “Het vastmaken van mijn veters is eigenlijk het lastigst bij het schaatsen! Verder gaat het mij vrij goed af.” Ondanks de passie voor de sport, heeft het trainen een tijd stilgelegen. “Vorig jaar ben ik weer begonnen, na een lange periode niet gesport te hebben in verband met een tumor die ik in mijn hoofd heb. Trainen doe ik met een groep onder leiding van Nico de Graaf. Mijn instelling is nu; positief blijven en zoveel mogelijk genieten van wat nog kan. Dat ik nu dit NK heb gewonnen, mét mijn reuma en een tumor vlakbij mijn halsslagader, maakt mij extra trots.”

Gezondheidsperikelen
Het trainen naar deze wedstrijd toe was zwaar. “Om de tumor tegen te gaan moest ik chemotabletten slikken, wat misselijkheid veroorzaakte. Ik heb daardoor regelmatig moeten overgeven tijdens het trainen. Toch ben ik blijven volhouden en heb ik weer plezier teruggevonden in het schaatsen. ‘Als jij je best doet, dan spelen ze straks het Wilhelmus voor je’, werd mij gezegd. Met mijn reuma en medicijnen leek mij dat een beetje ongeloofwaardig. Ik heb de donderdag voor de wedstrijd zelfs nog getwijfeld of ik wel moest gaan, omdat ik een slechte dag had en erg last had van mijn reuma. Mijn vader zei: ‘Ga gewoon en probeer te genieten.’ En op zaterdag, de dag van het kampioenschap, voelde ik me gelukkig sterk en kon ik goed van start.”

Overwinning
Het NK voor Masters is bedoeld voor schaatsers met een leeftijd vanaf veertig jaar. De heren worden ingedeeld in diverse leeftijdsgroepen door het grote aantal deelnemers, de dames worden allen bij elkaar geplaatst, ongeacht leeftijden. De dames reden mee in de heren 60+. “Die rijden ook nog best wel hard. Het is mij gelukt om de zestig ronden bij de kopgroep te blijven - deels zelf aan kop - en ook om netjes in het peloton te finishen.” De winst hield Heeringa vooraf niet voor mogelijk. “Er is één vrouw, Karen Teuling, die onwijs goed is en eigenlijk altijd wint. Zij maakte een paar ronden voor het eind een misslag en daar kon ik handig gebruik van maken. Sneu voor haar, maar voor mij echt even een opsteker. Dan sta je vervolgens op dat podium en wordt het Wilhelmus voor je gespeeld. Op dat moment dacht ik aan de woorden van mijn vader en ben ik enorm gaan genieten. Het voelt niet alleen als een overwinning met schaatsen, maar ook als een overwinning op mijn gezondheidsperikelen. Ook al zitten er soms heel veel dingen tegen, er kan ook nog wel eens iets meezitten. Wat bij mij meezat, is dat ik toevallig een goede dag had wat betreft mijn reuma. En de rest was wilskracht, trainen en doorzetten.” Voor de winst moet Heeringa wel een prijs betalen. “Na een wedstrijd neemt de pijn toe, maar ik heb het er graag voor over. Ik vind sporten gewoon heerlijk.”

Plannen
Heeringa zou ook nog meedoen aan het gewestelijk kampioenschap op 27 december, maar dat gaat helaas niet door. Wat zij op de planning heeft ná 14 januari? “Ik wil weer de regionale schaatsmarathon gaan rijden en ik overweeg om mee te doen aan het NK skeeleren. Het is natuurlijk wel even afwachten hoe het met mijn gezondheid gaat, daar moet ik altijd rekening mee houden.” Als liefhebber van natuurijs hoopt ze deze winter ook op kou. “Zelf ben ik lid van de Elfstedenvereniging, maar die tocht is al een hele tijd niet doorgegaan. Ik heb wel twee keer de alternatieve Elfstedentocht gereden in Oostenrijk.”

!