Anja werkt in haar eigen praktijk maar komt ook bij mensen thuis of in een instelling op bezoek. (Foto: EvE)
Anja werkt in haar eigen praktijk maar komt ook bij mensen thuis of in een instelling op bezoek. (Foto: EvE)

Niet alleen denken, maar ook voelen: wat heeft jouw lichaam te vertellen?

Algemeen

DEN HAAG - “Het is fijn dat je mensen mag helpen, zegt craniotherapeut Anja van Leeuwen. “Craniotherapie is een waardevolle aanvulling van reguliere geneeswijzen. Het helpt mensen echt verder.”

Craniotherapie komt voort uit de osteopathie en gaat er van uit dat alles in het lichaam verbonden is door het bindweefsel. Door aanraking en zachte beweging van dat bindweefsel kunnen klachten, die heel divers kunnen zijn, opgespoord en behandeld worden. Cranio is dus een aanraaktherapie (over de kleding heen). Anja kwam er zelf mee in aanraking toen haar dochter chronische hoofdpijnklachten had. “Iemand wees me op cranio-sacraaltherapie. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik zocht uit wat het precies inhield en besloot het daarna te proberen. Na drie behandelingen was ze pijnvrij en dat is altijd zo gebleven.” Die ervaring maakte dat Anja, op dat moment werkzaam in de communicatie, het roer omgooide: “Ik vond dit zo mooi.” Ze deed de vierjarige opleiding en opende in 2010 haar eigen praktijk Iris, Genoemd naar de Griekse godin die over de regenboog naar de aarde kwam om boodschappen van de goden over te brengen. “Ik zie dat als een symbool van verbinding tussen hoofd en hart, tussen voelen en denken. In onze westerse cultuur zitten mensen veel in hun hoofd, maar wat heeft het lichaam te vertellen? Wat heeft het nodig?” 

Klachten
Mensen met tal van klachten komen bij Anja terecht: “Fysieke klachten, en hulp bij ziekte, maar ook emotioneel: burn-outs en andere ingrijpende gebeurtenissen, of mensen met een huilbaby. Want cranio werkt bij alle leeftijden.” Elke behandelserie begint met een uitgebreid gesprek over de klachten, én meer: “want allerlei zaken uit het leven kunnen invloed hebben.” De behandeling zelf gaat dus vooral over zachte bewegingen: “Daardoor ontstaat ontspanning en komen vaak emoties vrij. Er ontstaat inzicht en daar kunnen we dan weer verder mee.” Anja begeleidt het proces, maar stuurt het niet: “ik sta niet boven de cliënt. We zijn gelijkwaardig.” Een cranio-behandeling wordt door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed. Anja werkt in haar eigen praktijk maar komt ook bij mensen thuis of in een instelling op bezoek. Naast haar praktijk is zij ook praktijktoetser op de Peirsman Cranio Sacraal Academie.

Met haar praktijk in Den Haag is zij ook lid van het netwerk NLD3 voor Delft en omstreken. “Het samenbrengen van reguliere en aanvullende geneeskunde is iets dat mij ook aanspreekt.” In NLD3 werken therapeuten uit verschillende disciplines samen, of verwijzen naar elkaar door. In januari en februari zijn er weer verschillende Open Dagen en trainingen. Kijk naar de advertentie elders op deze pagina voor meer informatie en de tijden.