Wouke Lam (midden) met vrijwilligers van Human House Delft. (Foto: Koos Bommelé)
Wouke Lam (midden) met vrijwilligers van Human House Delft. (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Wouke Lam

Algemeen

DELFT - Delft is sinds kort een nieuw netwerk rijker, het Human House Delft. Wouke Lam is naast coördinator van het Vrouwen in Delft platform ook lid van de kerngroep van het Human House Delft. Zij vertelt meer over dit nieuwe netwerk en hoe zij het vindt om daaraan als vrijwilliger te werken.  

Door Sara Tholenaars

Human House Delft is een initiatief van het Vrouwen in Delft platform. “Het netwerk is opgezet met als doel om een open en gelijkwaardige samenleving te creëren. Human House Delft heeft een samenleving voor ogen waarin het ‘vrouwelijke’ gelijkwaardig is aan het ‘mannelijke’. De focus lag in het begin vooral op positieverbetering voor vrouwen en meisjes”, vertelt Wouke Lam

Ontstaan Human House
De vraag om een ontmoetingsplek kwam uit het Welkom in Delft platform. Het Welkom in Delft platform is een platform waarbij vrijwilligersorganisaties en betaalde krachten samenwerken om statushouders in Delft te helpen met het integreren. Al snel bleek dat er behoefte was aan een vrouwenhuis voor statushouders.
Omdat de Gemeente Delft niet aan doelgroepenbeleid doet, vroegen zij aan het Vrouwen in Delft platform of zij deze rol zouden kunnen vervullen. “Omdat ik coördinator ben van het Vrouwen in Delft platform, ben ik het idee gaan voorleggen aan de rest van de groep om te kijken of er mensen in mee wilden gaan. Er kwamen meteen 11 vrijwilligers naar voren gestapt die erg enthousiast werden”, vertelt Wouke.
“In het voorjaar van 2019 hebben wij een brainstormsessie gehouden en in juni 2019 zijn wij begonnen met het vormgeven van het netwerk en hebben wij de visies van de belangstellenden geïnventariseerd. Dat hebben wij allemaal bij elkaar gebracht en gekeken wat wij als ‘vrouwenhuis Delft in wording’ ermee wilden bereiken. Uiteindelijk is er een gemeenschappelijke visie van uit ontstaan”, aldus Wouke. Tijdens de brainstormsessie kwam de groep er al snel achter dat als je het ‘vrouwelijke’ gelijkwaardig wilt hebben aan het ‘mannelijke’, dat het opzetten van een vrouwenhuis juist iets is wat je niet moet doen. Het is een netwerk die niet alleen vrouwen helpt, maar elke Delvenaar. Mannen zijn ook van harte welkom! Zo is de naam Human House Delft ontstaan.
Op 8 maart 2020, net voordat de hele wereld in een lockdown ging, heeft het netwerk  nog een benefietconcert kunnen geven. Op 10 december, op de dag van de mensenrechten ging de website live. Op de website www.humanhousedelft.nl kun je het aanbod zien, wat er op de agenda staat en wie de partners zijn van Human House Delft. Inmiddels zijn dat er al 21.

Kerngroep
Human House Delft bestaat uit een kerngroep van acht heel diverse vrouwen. Een van hun activiteiten is het ervoor te zorgen dat de verschillende partners elkaar leren kennen en zo ‘bruggen’ te slaan tussen de verschillende ‘bubbels’. Via deze menselijke ‘overbruggers’ beogen we dat hun doelgroepen ook weer meer met elkaar in contact komen en er zo een meer inclusief Delft ontstaat, waar het voor iedereen mogelijk is om je overal fijn en veilig te kunnen bewegen. Bij ons telt iedereen!
“Een keer in de vier á zes weken komen wij een halve dag bij elkaar en gaan wij onze gezamenlijke ideeën vormgeven. Hoe je gezamenlijk tot  besluiten komt en hoe je samen iets onderneemt. En dan stuit je ook op alle problemen binnen een divers team. Zo ontstaat een hele echte band en ben je in het klein inclusiviteit creëren.

Voldoening
Wouke heeft net als de andere vrijwilligers een passie voor positieverbetering van vrouwen en meisjes in Delft. “Het geeft mij heel veel energie om ermee bezig te zijn”, vertelt Wouke.
“In de Kerngroep oefenen wij inclusie en dat geeft zoveel voldoening en het is ook gelijk een uitdaging. Je neemt allemaal je zelf mee als persoon, maar ook je eigen achtergrond. We bespreken dat samen. Ook kijken wij hoe je omgaat met tijd en afspraken.”
“In 2022 zijn wij van plan om een roadshow te organiseren langs de Delftse wijken om iedereen kennis te laten maken met Human House Delft.”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!