Henk Tetteroo in zijn tuin, waar hij regenwater opvangt
Henk Tetteroo in zijn tuin, waar hij regenwater opvangt

‘Een beter milieu begint bij iedereen’

Algemeen

DELFT - Henk Tetteroo houdt ieder jaar een Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag bij. Hij hoopt anderen daarmee te inspireren om zich ook bezig te houden met duurzaamheidskwesties.

Door Cheyenne Toetenel

“Dat er actie en verandering moet komen, staat als een paal boven water”, schrijft Tetteroo in zijn Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag 2020. “Alle seinen staan op rood.” Tetteroo wijst op rapporten waaruit blijkt dat het steeds moeilijker wordt de klimaatdoelen van Parijs te halen. “De haalbaarheid van de 1,5 graad opwarming van de aarde komt almaar meer in het gedrang. Smeltende ijskappen en gletsjers, smeltende permafrost, grootschalige ontbossing en steeds meer mensen op de vlucht. En dan ook nog de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit.” Tetteroo stelt dat een beter beleid het belangrijkst is, maar ook dat het voor een individu het beste is zich te concentreren op de eigen mondiale voetafdruk. “Daar heb je immers het meeste vat op; daarmee kun je het makkelijkst resultaat boeken.” Tetteroo doet zelf op persoonlijk vlak van alles om het milieu zo min mogelijk te belasten. Hij raapt peuken van straat, brengt papier, blik en plastic naar afvalverwerkers, doucht zeer zuinig en neemt bij de kapper zelfs zijn afgeknipte haar mee voor in de compostbak.

Milieu-behoeder
Henk Tetteroo is tevens de man die 45 jaar lang heeft gestreden tegen de aanleg van rijksweg A4 door Midden-Delfland. De aanleg ervan heeft hij uiteindelijk niet kunnen voorkomen. Wel is aan hem bijna persoonlijk te danken dat die snelweg niet 1,5 meter boven polderniveau is aangelegd zoals minister Kroes van plan was, maar verdiept in een bak met een tunnel ter hoogte van de flats van Vlaardingen en Schiedam. Ook heeft hij zo weten te bereiken dat de A4 nu ónder de Gaag tussen Den Hoorn en Op Hodenpijl in Schipluiden loopt, en niet via een hoge brug over dit water heen, zoals de minister eveneens had gewild. “Al tientallen jaren heeft de politiek de gewoonte om steeds maar weer nieuwe wegcapaciteit voor auto’s bij te bouwen. Meer wegen, meer bruggen en tunnels, nog meer verkeersstroken. Een heilloze aanpak: elke kilometer asfalt roept weer meer verkeer op. Terwijl men volop uitbreidt en bevordert, zijn er daarnaast al sinds midden jaren tachtig initiatieven om het autoverkeer via prijsprikkels te reguleren. Spitsheffing, tolheffing, kilometerheffing, wegbeprijzing, rekeningrijden: al deze ideeën lijden schipbreuk door politieke onwil.” Een fan van autorijden is Tetteroo duidelijk niet, en dus kunnen we er ook van uitgaan dat hij vorige week zondag in tegenstelling tot veel andere Nederlanders niet stond te juichen toen Max Verstappen als eerste over de finish kwam.

Persoonlijke resultaten
Op diverse vlakken boekte Tetteroo al mooie resultaten. “Een Nederlander verbruikt gemiddeld 120 liter water per dag. Zet 120 literflessen op een rij en kijk er dan naar om dit tot je door te laten dringen.” Henk Tetteroo gebruikt een stuk minder: 46,5 liter water per dag. “Dat is minder dan 40% van wat een Nederlander gemiddeld gebruikt.” Ook zijn stroom- en gasverbruik ligt flink lager dan gemiddeld. “Een eenpersoonshuishouden heeft als gemiddeld gebruik 1900 kWh. Ik zit op ongeveer 51,8% daarvan. Dit geldt min of meer ook voor gas. Een tussenwoning heeft als gemiddeld gebruik 1175 m3. Ik zit op ongeveer 50.1%.” Ook gaat Tetteroo zuinig om met papier. “Ik heb 137 enveloppen hergebruikt. Koffiefilters gebruik ik soms wel vijf keer: alleen voor mezelf, niet voor gasten.” Tetteroo spreekt van ‘lui die lui zijn’. “Ik vind het lamlendelingen.”

Energydrinks
Tetteroo is veel op straat te vinden om zwerfafval te rapen, met resultaat. “Ik heb in 2020 5667 blikjes geraapt, 1990 plastic flesjes en 47 statiegeldeenheden. De boodschap blijft: voer statiegeld in op blik. En wacht met het blik niet tot eind december 2022.” Parkeerplaatsen zijn volgens Tetteroo voor sommige automobilisten stortplaatsen. “Vooral daar tref ik soms tientallen blikjes en flessen aan. Voor speelplaatsen geldt het ook, zij het in mindere mate.” Het blik dat Tetteroo raapt, bestaat volgens zijn schatting voor 80% uit energydrinks. Tetteroo, dé anti-autogebruik activist, stoort zich daarom ook enorm aan de sponsor van onze bejubelde Max Verstappen. “Een bedrijf als Red Bull is al tientallen jaren verantwoordelijk voor heel veel rotzooi. Afvalpakker Dirk Groot stelt (Trouw, 19/9/20) dat RB niets doet aan de verviezing. En ik heb de ervaring dat het bedrijf het niet nodig vindt te antwoorden op brieven.” Tetteroo komt daarom met een oproep. “Ik ben ervoor dat zwerfafvalrapers hun blikjes met regelmaat op de stoep bij het bedrijf gaan storten.”

Wil jij je eigen mondiale voetafdruk uitrekenen? Dit kan via:
www.duurzaamheidinactie.nl.