Sheila Sitalsing, de voorzitter van de beoordelingscommissie van het het fonds
Sheila Sitalsing, de voorzitter van de beoordelingscommissie van het het fonds

‘Delftenaren moeten beter geïnformeerd worden’

Algemeen

DELFT - Goede kritische journalistiek is van levensbelang voor het functioneren van de lokale democratie, aldus Sheila Sitalsing van het Mediafonds Delft. Het fonds stelt geld beschikbaar voor journalisten die Delftse kwesties eens diepgaand willen uitzoeken om er een verhaal over te publiceren.

Door Nico Jouwe

“Het media aanbod in Delft is, vind ik, in de loop der jaren echt achteruit gegaan”, zegt freelance journalist Sheila Sitalsing. “In de Delftsche Courant kon je nog lezen wat er in Delft en in de gemeenteraad gebeurde.” De Delftse politiek wordt niet meer structureel door kritische journalisten gevolgd, vindt Sitalsing, die na haar studie Economie direct journalist werd. Ze werkte voor het Rotterdams Dagblad, Elseviers Weekblad en de Volkskrant, waar ze nog steeds columns voor schrijft. “De redactionele ruimte voor lokale journalistiek is duidelijk minder geworden.” Wat er op internet voor in de plaats is gekomen, houdt niet over, vindt Sitalsing. “De markt vindt journalistiek commercieel kennelijk niet interessant genoeg. Daarom is het goed dat de overheid hiervoor geld beschikbaar stelt. Er is immers een groot publiek belang mee gediend.” Sitalsing is voorzitter van de vijfkoppige beoordelingscommissie van het Mediafonds Delft, dat begin dit jaar van start ging. Bij het fonds kunnen journalisten geld aanvragen voor journalistieke producties, waarbij kwaliteit en onderzoek voorop staan. Bij een gunstig oordeel van de commissie krijgt de journalist het geld en kan aan de slag. Het Mediafonds Delft heeft een ton per jaar beschikbaar voor onafhankelijke journalistieke producties. Die pot wordt gevuld door de gemeente en de provincie. 

Belang voor de 
lokale democratie
“Het is belangrijk dat burgers in onafhankelijke media kunnen lezen wat de politiek met de stad voor heeft, zeker als er verkiezingen zijn. Daarvoor moet je niet alleen op voorlichters en verkiezingsprogramma’s aangewezen zijn,” aldus Sitalsing. Dat de lokale journalistiek vrijwel overal in Nederland aan het verdwijnen is, vindt ze zorgelijk. “De lokale journalistiek die de politiek dagelijks op de voet volgt en daar kritisch verslag van doet, is enorm belangrijk voor het functioneren van de lokale democratie. Die functie is bijna compleet weg. Delft heeft bijvoorbeeld grote issues gehad met de treintunnel. Over wat daar allemaal heeft gespeeld, hebben we veel moeten missen. Dan zegt wethouder Grashoff daar later in een interview over: het zat tegen door de crisis. Nou, er was wel meer aan de hand. Maar daar hebben we dus te weinig over kunnen lezen. Het is echt belangrijk dat de Delftenaren beter geïnformeerd worden over wat er in de stad speelt.”

Geen bemoeienis van 
de overheid
Sitalsing is enthousiast over hoe het fonds functioneert. “Maar het is ook niet zo dat we met dit fonds het journalistieke probleem in Delft oplossen, daar is veel meer voor nodig. Het is wel een belangrijk middel om de journalistiek in Delft een boost te geven.” Dat journalisten met geld dat van de overheid afkomstig is kritische verhalen over diezelfde overheid schrijven, is volgens haar geen enkel probleem. “Vergelijk het met de publieke omroep, die wordt ook door de overheid bekostigd en daar kunnen journalisten vrij hun gang gaan.” We hoeven ook niet bang te zijn dat de gemeente of de provincie zich met de door het fonds gefinancierde artikelen bemoeit. “Nee, wij werken volstrekt onafhankelijk en dat kunnen journalisten ook als ze geld krijgen. Dat is goed geregeld.”

Veel onderwerpen 
in Delft
De eerste artikelen en video- en radioreportages zijn inmiddels verschenen In Delft op Zondag, AD/Delft, de (inmiddels opgeheven) Delftse Post en Omroep Delft. Sitalsing: “Er zitten interessante verhalen bij, onder andere over de woningmarkt. Maar er zitten ook nog wat publicaties in de pijplijn.” Als voorzitter van de beoordelingscommissie zou ze ieder journalist in Delft en omstreken willen oproepen een aanvraag in te dienen. “Er zijn in Delft nog zo veel onderwerpen die uitgezocht kunnen worden! Ik zou bijvoorbeeld wel eens een goed, diepgaand verhaal over het Prinsenhof willen lezen of over die rode loper” Dat het mediafonds onderzoeksjournalistiek financiert, betekent niet dat er meteen maandenlang onderzoek gedaan moet worden die een reeks artikelen oplevert. Sitalsing: “Maak het niet te moeilijk. Kies een onderwerp, stel er een goede, kritische vraag over en ga op zoek naar antwoorden. Dat hoeft heus geen tien artikelen op te leveren. Ook één goed verhaal op basis van journalistiek onderzoek is prima.”