Het spinnen om geld in te zamelen voor Inloophuis Debora is één van de weinige uitjes die de anders zo uithuizige Nachtburgemeester Leo Quack in deze barre tijdennog heeft. (foto: Koos Bommelé)
Het spinnen om geld in te zamelen voor Inloophuis Debora is één van de weinige uitjes die de anders zo uithuizige Nachtburgemeester Leo Quack in deze barre tijdennog heeft. (foto: Koos Bommelé)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

Het is wel weer even wennen: we hebben er even aan mogen ruiken en nu zijn we na de slechtnieuwsshow van Rutte en De Jonge weer terug bij af. Ik vind er weinig aan op deze manier; ik kom de deur nog maar nauwelijks uit, terwijl dat eigenlijk niets voor mij is. Maar wat zou je ook: als je een biertje wilt gaan drinken in de stad, is de kroeg al dicht voor je goed en wel dorst kunt krijgen.

Horecasluiting
Voor cafés en restaurants die de lunch aanbieden, valt in deze tijd nog wel wat te verdienen, maar ik voel mee met de ondernemers die het van de diners moeten hebben en de horeca die het voornamelijk ‘s nachts verdient, zoals in de Kromstraat. Ik weet niet of het loont om weer een bezorgdienst op te zetten: in het begin van de eerste pandemie was het allemaal nieuw en vonden de mensen het leuk. Inmiddels lijken de mensen een beetje murw van het virus en zijn ze eraan gewend.
Daarom is het wat mij betreft onverteerbaar dat er nog steeds mensen zijn die weigeren om zich te laten vaccineren. Het feit dat ze nog kunnen demonstreren, komt doordat het overgrote deel van de bevolking zich wél heeft laten vaccineren. Verder zorgen zij ervoor dat de reguliere zorg afgeschaald wordt. En op het moment dat ze op de intensive care terechtkomen, maakt het ze niet meer uit wat er allemaal in hun lichaam wordt gespoten. Ik kan er met mijn pet niet bij.

Politiek
Ook van de politiek word ik niet veel vrolijker. Natuurlijk snap ik dat Rutte en De Jonge fouten maken, maar dat is inherent aan de situatie. Nu is het verwijt dat we niet snel genoeg zijn begonnen met de boosterprik, terwijl als we voorop hadden gelopen en er problemen van waren gekomen, het ook weer niet goed zou zijn.
Ik baal dan ook dat in alle debatten alleen maar gekeken wordt naar wat er is misgegaan en niemand met de oplossing komt. Daar mogen ze wat mij betreft lang over debatteren.
Het laatste evenement dat ik met de Hoffotograaf heb bijgewoond, is de opening van de Student Hotel Music Sessions, bij het studentenhotel bij het station. Charles van Harling had de vermaarde Oliver Alexander naar Delft weten te halen, maar helaas viel de publieke belangstelling wat tegen. Verder is de laatste weken mijn belangrijkste uitje het spinnen voor Debora, waar we onder de bezielende leiding van Koos van der Burg ons best doen om de toekomst van het inloophuis veilig te stellen. Het is altijd heel gezellig met die oude bekenden. 

Nieuwjaarswensen
Eigenlijk zou deze week Lichtjesavond een week lang worden gevierd, maar dat kan natuurlijk ook weer niet doorgaan. Ik hoop maar dat Rutte en De Jonge dinsdagavond wat vrolijker nieuws hebben dan de vorige keer. Wat zou het fijn zijn als we Kerst weer in een wat groter gezelschap zouden kunnen vieren. En dan ontkom ik in de laatste column van het jaar natuurlijk niet aan een nieuwjaarswens: ik wens iedereen dat we in een geweldig en gezond 2022 snel een remedie voor corona vinden. Daarnaast hoop ik dat er weer snel evenementen kunnen worden georganiseerd, te beginnen met het Bluesfestival in februari.