<p>Erik de Jong bij het reizende paard (foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Erik de Jong bij het reizende paard (foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Erik de Jong

Beeldend kunstenaar Erik de Jong (51) is een nieuw project gestart genaamd ‘Het reizende paard’.

Waarom hier op de foto?
“Ik vind het leuk om aan de lezers te laten zien wat ik precies maak en hoe het reizende paard eruitziet. Zo krijgen zij een beter beeld van waar ik het over heb”

Hoe is het project ontstaan?
“De gemeente Delft had een subsidie mogelijkheid voor creatieve makers om een kunstwerk te maken voor Lichtjesweek. Helaas gaat Lichtjesweek niet door, maar mijn project gelukkig wel.”

Kunt u uitleggen waar uw sculptuur voor staat?
“Ik ben een sculptuur gaan maken dat lijkt op een dier, maar toch ook weer op een mens. Een fantasiedier eigenlijk. Op het eerste gezicht lijkt het op een paard, maar als je goed kijkt zul je er ook andere dieren in terugzien. Wanneer het ‘s avonds donker is zal er ook licht uit de sculptuur schijnen.”

Vanwaar de naam ‘Het reizende paard’?
“Het reizende paard’ is eigenlijk een werktitel. Het paard maakt in ieder geval een reis door de wijk Hof van Delft en blijf niet lang op één plek staan. Misschien dat het paard tijdens zijn reis nog een definitieve naam krijgt.”

Welke materialen heeft  u gebruikt om de sculptuur maken?
“Ik ben begonnen met piepschuimblokken. De piepschuimblokken ben ik gaan modelleren en als finishing touch heb ik een filmlaag en polyester aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het reizende paard goed beschermd blijft en keihard is.”

Hoe ziet de reis eruit?
“Het reizende paard komt een paar dagen op schoolpleinen te staan van de Freinetschool en Het Mozaïek. Ik heb voor de leerlingen een leuke wedstrijd bedacht, namelijk dat zij een tekening moeten maken van de sculptuur of een verhaal moeten schrijven over de sculptuur. We zijn met een jury van drie die de  werkstukken van de kinderen zullen bekijken. Ook zal het paard nog op verschillende daken komen te staan in de wijk Hof van Delft. Het reizende paard bezoekt ook een parkeergarage.”

Hoeveel leerlingen doen aan de wedstrijd mee?
“Bij elkaar doen er wel 200 enthousiaste leerlingen mee. Van beide scholen doen er acht groepen mee.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou op elk plein dat je maar kan bedenken een beeld neerzetten van individuele kunstenaars. Het lijkt mij ook heel goed als er meerdere creatievelingen van zich laten horen in Delft.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1