<p>Gerda van Bergen voor haar vitrinekast met haak- breiwerkjes. Ook haar trui is zelf gehaakt.</p>

Gerda van Bergen voor haar vitrinekast met haak- breiwerkjes. Ook haar trui is zelf gehaakt.

Hemd van het lijf: Gerda van Bergen

Gerda van Bergen (74) heeft talent voor haken, breien en borduren. Momenteel haakt Gerda knuffelbeestjes voor weeskinderen in Tanzania.

Waarom hier op de foto?
“Omdat ik op het werk in de vitrinekast het meest trots ben.”

Waarom bent u begonnen met het haken van knuffelbeestje voor Tanzania?
“Mijn doktersassistente kwam een keer langs bij mij thuis en zag dat ik allerlei beestjes had gehaakt. Zij vertelde dat de kinderen in Tanzania dit hartstikke leuk zouden vinden en vroeg of ik beestjes wilde haken voor de weeskinderen. Ik vond het een leuk idee, dus zo ben ik begonnen met knuffelbeestjes en poppen te maken. Ik haak dan een hele partij knuffels en de doktersassistente neemt die dan weer mee naar Tanzania.

Wanneer bent u begonnen met haken en breien?
“Toen ik net kon lopen kreeg ik van mijn oma houten breinaaldjes. Als klein meisje zat ik dan naast mijn oma te breien. Zij heeft mij ook geleerd hoe ik moest haken.”

Heeft u wel eens een workshop hiervoor gevolgd?
“Nee nooit. Weet je ik kom uit een groot gezin, dus voor mijn broertjes en zusjes was ik altijd al bezig met het breien en haken van sokjes. Nu haak en brei ik voor mensen die er naar vragen. Zij regelen dan het materiaal en ik maak dan wat voor ze.”

Hoe komt u aan uw materiaal?
“Bij de dokter hangt een briefje waarop mensen opgeroepen worden om wol in te leveren aan de balie, zodat ik weer verder kan. De buurt waarin ik woon weet inmiddels ook al dat ik heel veel haak en brei. Zij geven mij dan bolletjes wol of stukken papier voor een andere hobby. Ik ben daar ook erg blij mee, want zo kan ik er weer tegenaan.”

Hoeveel haak- of breiwerkjes maakt u per week?
“Ik denk dat ik elke dag wel een haakwerkje maak, maar soms ben ik langer bezig met een werkje.”

Wanneer haakt of breit u dan?
“Ik ben zowat de hele dag bezig. Ook als ik voor de televisie zit. Zelfs dan ben ik aan het haken. Ik haak niet als er voetbal op staat, want dat moet ik echt zien. Dat vind ik veel te leuk.”

Wat maakt u allemaal?
“Echt van alles. Ik haak kerststallen, poppenhuizen, kransen, tafelkleden, wc-rolhouders, planten en nog veel meer. Ook maak ik 3D-kaarten, die borduur ik dan. Ik heb ook eens een bruidstaart van drie lagen gehaakt.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou de criminaliteit aanpakken en dan vooral bij de jeugd. Je hoort tegenwoordig al dat kinderen van dertien met een mes op zak lopen.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1