<p>Ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis is het aantal opnames van coronapati&euml;nten gestegen (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis is het aantal opnames van coronapatiënten gestegen (Foto: Koos Bommelé)

‘De druk op onze zorgprofessionals is onverminderd hoog’

DELFT - Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen weken flink opgelopen, wat nieuwe coronamaatregelen tot gevolg heeft. Ook in het Reinier de Graaf Gasthuis is de druk hoog, vertelt directievoorzitter Carina Hilders.

Door Cheyenne Toetenel

De stijging houdt aan op alle fronten, communiceerde het RIVM begin deze week. In de week van 16 tot en met 23 november zijn er 19 procent meer nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen dan in de week ervoor, blijkt uit cijfers van het RIVM. Op de IC werden 26 procent meer nieuwe coronapatiënten opgenomen. Er werden 153.957 positieve testuitslagen gemeld, 39 procent meer dan de week ervoor. 

Druk
Hilders maakt zich grote zorgen over de enorme snelheid van de toename van het aantal COVID-patiënten dat in korte tijd is opgenomen in het Delftse ziekenhuis. “Het aantal is de afgelopen twee weken bijna verdrievoudigd en daarmee blijft de druk op onze zorgprofessionals onverminderd hoog. Op onze verpleegafdelingen is het nu relatief drukker dan de vorige pieken, en we zien de afgelopen dagen ook weer een sterke toename op de IC. Samen met andere ziekenhuizen in onze regio kunnen we de toestroom nog opvangen, maar de zorgen om in een code zwart-scenario te komen, zijn er zeker. Dat moeten we als samenleving zien te voorkomen.” Het ziekenhuis ligt behoorlijk vol, vertelt Hilders. “We zitten tegen het maximale van onze beschikbare capaciteit aan. Het aantal COVID-patiënten fluctueert per dag. Soms is er binnen 24 uur een piek aan mensen die met COVID-moeten worden opgenomen. Er zijn ook dagen dat patiënten gelukkig weer met ontslag mogen.”

Tekort personeel
Landelijk klinkt al tijden het geluid van een tekort aan zorgpersoneel. Ook in Delft voelen ze dit. “Ook wij hebben te maken met een relatief hoog verzuimpercentage, hoger dan bijvoorbeeld vorig jaar in dezelfde periode.” Hilders vertelt dat het Reinier de Graaf ziekenhuis alles op alles zet voor een zo hoog mogelijke capaciteit. “We schalen onze capaciteit tot het maximale op. Ook werken we met een flexibele schil, wat betekent dat zorgprofessionals van andere afdelingen inspringen. Daarnaast zetten we flexwerkers in.”

Spreiding
Uitwijken naar andere ziekenhuizen is niet altijd te voorkomen. “Via het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding wordt de COVID-drukte zo eerlijk mogelijk verdeeld over de Nederlandse ziekenhuizen. Hiermee streven we ernaar dat iedere regio een evenredig aandeel aan COVID-capaciteit realiseert. We plaatsen dus indien nodig patiënten uit, maar nemen ook patiënten over als dat nodig is.”

(On)gevaccineerden
Uit de statistieken van het Delftse ziekenhuis blijkt een verschil tussen het aantal gevaccineerden en ongevaccineerden. “Het merendeel van onze COVID-patiënten is, net zoals het beeld in andere ziekenhuizen, niet gevaccineerd tegen COVID. Maar wij maken daar geen onderscheid in. Iedereen die zorg nodig heeft bieden wij de beste zorg. Elke dag weer zie ik vol bewondering hoe ons zorgpersoneel met opgestroopte mouwen klaar blijft staan voor iedereen die zorg nodig heeft: COVID-patiënten en niet-COVID-patiënten, gevaccineerden en ongevaccineerden. Voor iedereen, want ieder mens in onze samenleving heeft recht op onze zorg als hij of zij dat nodig heeft.”

Reguliere zorg
De toename van het aantal coronapatiënten heeft ook nu, net als bij eerdere pieken, gevolgen voor de reguliere zorg. “Om de toestroom aan COVID-patiënten tijdens deze vierde coronagolf aan te kunnen, moeten we helaas ook nu een deel van onze reguliere zorg afschalen. Daarbij kijken onze specialisten zorgvuldig of het medisch verantwoord is om een afspraak of operatie af te zeggen. Wij begrijpen heel goed dat niemand langer wil wachten. We proberen het afschalen echt tot een minimum te beperken.”

Strengere maatregelen
Afgelopen vrijdagavond zijn tijdens de vervroegde persconferentie strengere coronamaatregelen aangekondigd. Ook in het ziekenhuis spelen ze voortdurend in op de op dat moment geldende coronaregels en de situatie. “In het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn de geldende RIVM-maatregelen van toepassing. Daarnaast kijken wij zelf ook altijd of er nog extra maatregelen nodig zijn om ons ziekenhuis veilig en toegankelijk te houden voor patiënten, medewerkers en bezoekers.”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1